Blindetabber

Svidd lukt i leiligheten...

Jeg hadde glemt å ta ut fisk fra fryseren til min samboers middag i dag. Jeg satte derfor på stekeovnen og satte inn de frosne laksefiletene i kald ovn og stilte klokken til 37 minutter. Da klokken ringte, gikk jeg og skrudde av ovnen, men lot fisken stå i slik at den ikke skulle bli kald, siden samboeren min ikke hadde kommet hjem fra arbeid enda. Jeg satte meg litt med PC-en, men syntes det luktet svidd. Hadde jeg ikke slått av stekeovnen likevel og fisken begynte å bli svidd? Nei, ovnen var slått av. Når samboeren min skulle ta ut fisken, forstod han hvorfor jeg syntes det luktet svidd i leiligheten. Et koppehåndklede hadde lirket seg halvveis inn i stekeovnen. Det hadde ikke jeg lagt merke til. Det var bare å kaste. Dessverre var det et av de gode koppehåndkledene som det er litt tykkelse på. Det er det bare blindingen meg som kan få til.

Jeg tenker: Hva om det begynner å brenne? Det er min store skrekk. Jeg har "angst" for ild og flammer. Jeg synes flammer er uhåndterlige. Jeg ser ikke hvor de er eller hvor store de er. Jeg kjenner bare varmen. Jeg tror nok at det beste jeg kunne ha gjort om en brannsituasjon skulle oppstå, er å ringe 110 og håpe at noen av naboene ville reagere på røykvarsleren som ikke stoppet. Jeg er nok litt pysete akkurat der. Jeg drømmer ofte om branntilløp. Senest var 20. august: Jeg stod med komfyren og rørte i en gryte da mamma kom bak meg og sa at det røyk fra platen. Hun sa at platen hadde smeltet og at kjelen nå stod på noen ledninger. "Det var det jeg visste" sa jeg. Det er en vifte nede i komfyrtoppen min og denne hadde sluttet å fungere. Da ble det for varmt.

Pytt i panne blir til potetbåter

I dag skulle vi ha pytt i panne - i lenken kommer jeg med forslag til ingredienser. Jeg hadde kuttet opp paprika, løk, gulrot og chili og hadde helt av vannet og kjølt ned de kokte potetene. Når jeg gikk tilbake til kjøkkenbordet med potetgryten i hendene, skulle jeg flytte på skjærefjølen og bollen jeg hadde hatt de oppkuttede ingrediensene i fôr gjennom luften og ned på gulvet. «Skal vi spise på gulvet i dag» foreslo jeg for samboeren min. «Jævla blinding...» kommenterte jeg og måtte nok innrømme at denne middagen føyde seg inn i rekken over når Lise gjør blindetabber på kjøkkenet.

Vi bestemte oss for å endre kurs og det var samboeren min som kom med forslaget: Vi kuttet opp de kokte potetene til båter for å lage stekte potetbåter som vi skulle ha ved siden av stekte kyllinglår. Jeg byttet ut estragon med litt chili og sitronpepper, siden jeg synes at de forrige vi laget ble litt lite smak på. Det blir likevel middag i dag også.

Nøkkelord:

Jeg baker müslidbrød

I dag, på en helligdag og alt, baker jeg müslibrød. Det er alltid spennende å forsøke nye oppskrifter. Dette er et sunt brød med grov rug,solsikkekjerner, gresskarkjerner, linfrø, havregryn, hakkede valnøtter og hasselnøttkjerner, honning og eple og aprikos i små terninger. Og... når jeg sto og bakte, skulle jeg ha trinn nr. 1 oppi bollen og klarte å helle den i melbøtten istedenfor - blindetabbe... Og svært irriterende...

Denne oppskriften er til 2 brød, men du kan også lage ca. 16 rundstykker.

Edit, skrevet mandag 5. juni: I dag tidlig smakte samboeren min på brødet og det ble godt.

Nøkkelord:

Godisiskake

På nyttårsaften laget jeg en iskake som het "godisiskake". I den skulle det være gelétopper, crizpy-M og daimkuler. Jeg brukte kun gelétopper og non-stop, men non-stopene ble for tunge og falt til bunnen. Jeg hakket også opp sjokolade som jeg blandet inn. Jeg har ikke smakt på den, men ifølge samboeren min ble isen svært god. Når jeg laget kaken, sto jeg og vispet og vispet kremfløten, men den ble aldri stiv - og jo, jeg sto og vispet matfløte... Laktoseredusert kremfløte og matfløte ser helt like ut. Men det ble krem på andre forsøket :)

Rett i koppen-blomkålsuppe

I går ville jeg lage meg en rett i koppen-blomkålsuppe. Min kjære hadde lest på pakkene på torsdag og hadde lagt frem blomkålsupper til meg, men de hadde gått ut på dato i februar. Det kunne vel ikke gjøre noe? Det var jo tørrvare og de hadde ligget tørt.

Jeg kokte opp vann i vannkokeren, hadde pulveret oppi kruset og blandet det med det kokte vannet, men det ville ikke røre seg helt ut, selv om jeg rørte lenge og vel. Til slutt smakte jeg på suppen og det smakte for så vidt suppe, men siden den ikke hadde rørt seg ut, var den litt ekkel i sin klumpete konsistens. Det ble til at jeg vannet suppen ut i vasken. Litt forundret registrerte jeg at hele skjeen var fylt med pulver. Ja, den var jo for gammel...

I dag ville jeg prøve meg på en grønnsakssuppe og fant den fra nederste skuff. Da slo det meg: Det var ikke blomkålsuppe som lå på benken, for de hadde min kjære lagt på plass i skuffen igjen, men jeg hadde forsøkt å lage blomkålsuppe av, ja hva da? hvit saus! Jeg fikk meg en god latter mens jeg sto og gjorde klar dagens grønnsakssuppe, som var grønnsakssuppe...

Hehe, jeg må fortsatt smile og flire litt av meg selv når jeg tenker på dette!

Nøkkelord:

En litt annerledes spaghetti bolognese

I dag laget jeg spaghetti bolognese til middag. Jeg forsøkte noe nytt. Når jeg har laget retten tidligere har den blitt ganske tyntflytende. Jeg forsøkte derfor å gjøre den tykkere ved å ha matfløte i gryten den siste timen. Gryten kokte til sammen i 2 1/2 time. Matfløten virket. Gryten ble tykkere. Når jeg kom hjem tittet min kjære ned i gryten og sa forundret at den ikke hadde den vanlige fargen. Jeg tenkte det kom av matfløten og hev oppi litt paprikapulver for fargens skyld.

Men jeg hadde gjort to feil:

1. Min kjære påpekte når han så fløteputten at: "Du har ikke brukt matfløte, men kremfløten vi hadde stående i kjøleskapet" - hehe, blindingen Lise!

2. Mens vi spiste kom jeg på hvorfor gryten ikke hadde fått sin vanlige farge: Jeg hadde glemt å ha i to bokser med hermetiserte hakkede tomater!

Gryten var god, men smakte noe annerledes...

Nøkkelord:

Den blinde hobbykokken

Som dere nå bør ha fått med dere, er jeg glad i å lage mat og bake. Det går veldig fint. Jeg har f.eks. merket alle krydderglass med punktskrift - og jeg har 3 fulle kurver med krydder + en kurv med krydder til baking. Jeg fikk raskt så mange krydder at jeg ikke fikk plass i krydderskapet over komfyren... Da samlet jeg de i kurver. Der er de sortert. En kurv med kun ulike pepperslag (ja, det finnes faktisk så mange!) og to kurver med annet diverse krydder til matlaging. I fryseskapet er hver enkelt skuff merket med punktskrift, som "fisk", "fugl", "middag & lunsj", "iskrem", "brød" osv. Da er det viktig at også samboeren min følger mitt system og legger ting der det skal ligge. På onsdag skulle jeg ta opp to kyllingfileter som vi skulle steke og ha ris og noe salatrester til, men når samboeren min kom hjem, så han at jeg hadde klart å ta opp kyllingvinger istedenfor. Det løste seg det også. Vi spiste kyllingvinger med salat. Kyllingvinger er kanskje ikke det sunneste, men heller ikke det verste. Det ble nå uansett en middag og ingen krise var skjedd.

Ulykkesdagen

I dag tror jeg det er min ulykkesdag - eller kanskje jeg har stått opp med feil bein:

  1. Jeg la meg rundt 21.30-tiden i går og våkner brått 23.30-tiden. Fikk ikke sove. Satt med PC-en og hørte på lydbok. Det var den natten. En lang natt, men håper nå på en bedre natt i kveld.
  2. Siden min kjære har bursdag i morgen, ville jeg lage en overraskelse til ham. Det var en hjerteform som jeg skulle ha marsipan i bunnen, to lag med gelé i forskjellige farger, et lag med sjokolade over der og gelétopper til pynt. Å få marsipanen ned i hjerteformen var ingen problem, og jeg tettet langs kantene, men tydeligvis ikke godt nok. Når jeg heller over den avkjølte geleen, renner det masse gelé utover hele bordet. Ordentlig gris. Overraskelsen ble redusert til en skål med bringebærgellé...
  3. Jeg skulle skrive litt punktskrift på gavekortet, og gavekortet setter seg fast inne i punktskriftmaskinen og jeg får det ikke ut! I morgen får jeg synge "hurra for deg" og gi ham maskinen, så får han skru den opp og finne kortet...
  4. Jeg mistet helt motet med alle disse tabbene og jeg bestilte en pizzaa fra Peppes. Først gir jeg henne TT-kortet mitt. Jeg finner ikke Visakortet fordi min kjære må ha lagt det på feil sted etter at han hadde lånt det. Jeg måtte til slutt gi henne mastercardet, og jeg presterer å slå koden min baklengs! At det er mulig å dumme seg så mye ut for en fremmed dame!
  5. Det å spise pizza gikk greit, bortsett fra at det var sport på TV2 Nyhetskanalen. Skjønner ikke hvorfor de må sende sport på nyhetskanalen når de ikke sender nyheter på sportskanalen - men det er vel for bagateller å gjøre...

Jeg tror det beste er rett og slett å legge seg. Den som sover synder ikke, er det noe som heter. Men jeg vil ikke legge meg tidlig og få en samme natt som jeg hadde natt til i dag. Jeg skal tvinge meg til å være våken...

Blinding på tur

I dag når jeg var ferdig med et ærend på Danmarksplass og jeg skulle gå til drosjeholdeplassen, klarte jeg å komme meg inn påbybaneområdet. Jeg registrert at jeg gikk på "farefeltet" (klumper i bakken), men tenkte ikke mer over det. Putselig tråkket jeg i luften og havnet på alle fire nede på bybanesporet. En dame kom til for å hjelpe meg, men ellers satt alle andre og bare så på. Uff, jeg følte meg ganske dum. Men jeg kom meg videre, fant ledelinjen jeg skulle følge og kom til drosjeholdeplassen.

Nøkkelord:

Gjær i sukker :)

I dag sto jeg og laget bunn til pizza. Jeg sto med lunken væske som hadde olje i seg, og jeg smuldret den ferske blå gjæren i væsken. Når jeg hadde smuldret gjæren, oppdaget jeg: Jeg hadde stått og smuldret gjæren i sukkerkrokken istedenfor i desilitermålet! Tenk å ikke oppdage det da før alt var smuldret. Jeg fikk opp de største bitene med minst mulig sukker i, og sukkerkrokken skal få seg en grundig vask. Pizzabunnen hevet seg litt mer enn vanlig, og kanskje det skyltes sukkerkornene som ble med? :) Jaja, slikt bare Lise kan få til!

Nøkkelord:

Øl-flasken

Jeg sto langs en hylle og ventet med handlekurven mens min kjære var på jakt etter noen varer. Jeg kjente at det sto noen glassflasker der, og når min kjære - som er interessert i å få smake på flest mulig julebrus, kom bak meg, sa jeg "se her, her er julebrusen din". Da svarer en mann, som ikke var min kjære, at "det er øl". Gjett om jeg ble flau. Jeg latet som ingenting i forfjamselsen. Hva mannen måtte tenke om meg, kan jeg bare spekulere i, men jeg hadde ikke stokken fremme som viste at jeg var blind.

Nøkkelord:

Nattlige sysler

Jeg våknet og kikket på klokken, og nærmest hoppet ut av sengen da den viste 7.55. Alarmen skulle ha vekket meg for ti minutter siden, men kanskje jeg hadde slått den av uten å våkne skikkelig. Det kan lett skje når jeg bruker alarmen på armbåndsuret. Jeg sto opp og kledde på meg. Mens jeg sto og tilberedte toast, tenkte jeg at det var rart jeg følte meg så trett, for jeg hadde jo sovet godt og sammenhengende hele natten. Min kjære sto opp og lurte på om det var jeg som hadde laget noen pipelyder når man dekker til knappepanelet på konfyrtoppen - og det var det. Jeg hadde satt inn brettet med toast i ovnen, stilt korttidsuret på 10 minutter og jeg så på klokken min igjen. Nå var den 2.12. Jeg hadde stått opp midt på natta og trodd det var morgen! Og enda verre, jeg hadde laget meg frokost. Toastene hadde begynt på sin prosess i stekingen. Jeg spiste frokosten min, kledde av meg og la meg til å sove igjen. Jeg kunne ikke annet enn å smile av det hele. Siden jeg ikke har lyssans, reagerte jeg ikke på at det var helt mørkt ute. Jeg og min kjære fikk oss en god latter av det hele.

Nøkkelord:

Blindetabbe på kjøkkenet

I dag lager jeg Ågots sjokoladekake. Den blir bestandig saftig og god. Jeg kakket 6 egg og hadde oppi 5 dl sukker og skulle sette i gang mikseren, men noe var galt. Blindetabbe, igjen. Jeg prøvde å vispe eggedosis mens deigrøra var oppi. Det resulterte i en herpet visp.Da måtte jeg finne frem den gamle mixmasteren og lage eggedosis med den. Jeg må få kjøpt meg en ny visp... Men når jeg hadde hatt oppi melken og eggedosisen og melken blandet seg, gikk det over bollens bredder og det ble et stort søl. Blindetabbe enda en gang! Vi fikk flyttet mixmasteren over på et brett hvorden kunne grise så mye den ville mens min gode kammerat tørket opp røre på benken. Jeg visste at røren ville synke litt sammen når jeg blandet i melet - og det gjorde den, men det ble ganske grisete på platen. Det er i utgangspunktet ikke noe problem, for plater er lette å vaske rene.

Nøkkelord:

Trodde det var en seilersko

I dag var min søster med samboer på besøk mens de samtidig var i Bergen. Koselig. Vi særverte en lakriste (som ikke smakte stort med lakris) og ostekake fra svigermor med sitronlokk. Vi satt og mimret litt fra barndommen. Det var en sommer mens min søster hadde Pelle kanin som var en brun dvergvedder. Det var på begynnelsen av 90-tallet når seilersko var populært. Jeg likte ikke å tråkke på gress og hoppet bort til min søsters seilersko. Da fikk jeg meg en overraskelse. Seilerskoen var ingen seilersko, men kaninen. Jeg ble bare stående i overraskelsehelt til min søster gjorde meg oppmerksom på at jeg faktisk sto på kaninen.

Videre snakket vi om fisking og om det var smertefult for fisken å bli hektet på en krok i munnen. Og hva med meitemarkene? Når jeg var liten og kom over en meitemarken, moret jeg meg med å dra de i to og se at begge endene fortsatt kravlet og beveget på seg. Jeg husker jeg en gang fanget en frosk og bygget hus til den med badebasseng - men neste morgen var frosken borte...

Det var ikke drosjen ...

Jeg kan fortelle om noe pinlig som skjedde i går. Jeg sto og ventet på en drosje, og endelig komdrosjen. Jeg gikk bort til bilen, fant panseret og fulgte bilen til håndtaket til passasjersetet fremme .Vinduet ble rullet ned. "Venter du på drosje", noe jeg sa ja til, og da viste det seg at bilen jeg trodde var drosjen ikke var en drosje, men, skulle besøke husverten. Heldigvis at jeg gikk med hvit stokk, som gjør at slike tabber legitimeres.

Abonner på RSS - Blindetabber