Kylling i marinade med melonsalat og stekt tomat

I dag ble det den kyllingen med tilbehøret det ikke ble til middag i går. I går laget jeg en rosmarinmarinade. Da kuttet jeg opp en busk rosmarin, jeg antok at det ble drøye 5 ss, og den var ganske seig og ekkel å jobbe med. Om eller når jeg skal fryse ned rosmarin tror jeg at jeg skal kjøpe inn to-tre potter og skjære opp med en gang slik at jeg slipper å ha noe mer med den å gjøre på en stund. Jeg synes rett og slett at den var litt ekkel. Jeg raspet skallet av én sitron og delte den i to og presset ut saften. Dette hadde jeg i samme bolle som de oppkuttede bladene av rosmarinen. Deretter målte jeg opp olivenolje og soyasaus. Istedenfor hvitvin brukte jeg eplejuice som erstatning. Jeg rensket og finkuttet tre sjalottløk hadde i blandingen og hadde til slutt i 1 ts svart pepper. Når jeg skal ha i pepper i en marinade, bruker jeg oftest ferdig malt pepper. Jeg synes det er lettere å beregne mengde på enn den jeg maler selv, så kan jo hver enkelt mene hva man vil om det. Jeg hadde alt sammen i en brødpose og la begge kyllingfiletene ned i posen og blandet marinaden over filetene. La en ekstra pose utenpå og la dette i en bolle i kjøleskapet. Dette har da ligget og marinert seg natten over.

Jeg laget også melonsalat som bestod av en kvart vannmelon, en halv honningmelon og en hel agurk som jeg delte opp i biter. Da jeg laget dette til min venninne løftet jeg flere terninger med vannmelon i bollen samtidig og mange steiner fulgte med. I dag løftet jeg oppi en og en terning, undersøkte hver terning og plukket ut de steinene jeg oppdaget og de terningene jeg merket var litt bløte eller porøse kastet jeg fordi de lett kunne inneholde stein. Det lå igjen nokså mange steiner på skjærebrettet mitt. Ved å gjøre det på denne måten, har jeg i hvert fall gjort det jeg som blind kan gjøre for å unngå stein fra vannmelonen i melonsalaten - og bedre kan jeg ikke gjøre det.

I dag forsøkte vi å grille paprikaen til den grillede paprikasausen i stekeovnen. Jeg fant fremgangsmåten på Fru Timians nettside og vi satte stekeovnen på full styrke, hos oss vil det si 300 gr., og jeg delte hver paprika i to og fjernet kjernen og rensket ut det hvite så godt det lot seg gjøre når de var halve. Paprikaen skulle stekes til den hadde fått store svarte flekker på skallet. Vi tok tiden og på disse paprikaene, som var ganske store, tok det 18 minutter, men det kan være det hadde holdt med 16 minutter også. Dette, med å grille paprikaen i stekeovn, er faktisk en litt mer blindevennlig fremgangsmåte fremfor å grille dem i stekepannen. Jeg kan ta omtrentlig tid og ev. bruke Facetime for assistanse fra noen som kan hjelpe meg med å se om de har fått svarte flekker på seg. Vi pakket dem inn i folie i noen minutter, ikke lot dem ligge i plast i 15 minutter som det står i denne jentas fremgangsmåte, og lot de deretter ligge å avkjøle seg i fri luft. Når de var lunkne (fordi jeg var ferdig med melonsalaten) tok jeg av skallet med fingertuppene. Skallet føltes litt stivere enn når de ble stekt i stekepannen, men ellers var det ikke stor forskjell. Jeg kuttet opp paprikaen i firkanter. Jeg kokte en terning grønnsaksbuljong i 2 dl vann slik at den løste seg opp og hadde deretter oppi paprikabitene. Jeg hopper over trinnet med å steke paprikabitene. Jeg gjorde det med en feiltakelse første gang og jeg synes ikke det utgjorde noe negativt for sausen sin del. Mens disse kokte seg i ca. 5 minutter, krydret jeg med litt salt og pepper. Jeg fant også frem ca. 50 g smør som jeg hadde oppi når 5 minutter hadde gått. Mens smøret kokte inn, rørte jeg hele tiden. Jeg lot det koke i ytterligere 3-4 minutter til. I dag hadde jeg sausen med paprikabitene i en litt høy beholder som hører til stavmikseren min. Deretter moste jeg sausen med stavmikseren i denne siden det hadde blitt litt lite innhold til å gjøre det i kjelen (jeg laget saus i dag av to paprikaer). Det var gjort på få sekunder. Jeg helte innholdet tilbake i kjelen og sausen var ferdig. Det var enda litt tid til middag, men sausen kunne bare varmes opp igjen.

Kyllingen stekte vi i stekeovn på 190 gr. med steketermometer. Da skal kjøttet få en kjernetemperatur på mellom 68-72 gr. Her strides de lærde litt, men ifølge Matprat.no, som er en seriøs nettside innen matlaging og opplysning, oppgir Opplysningskontoret for egg og kjøtt at kyllingfilet på 200 g skal stekes i ovn på 200 gr. i 25-30 minutter eller til den oppnår en kjernetemperatur på 68 gr. De anbefaler også gjerne å la kyllingfileten få en liten stekeskorpe før den stekes i ovnen.

Jeg delte en tomat i to, kvernet litt salt og svart pepper over og hadde over litt basilikum. Når jeg skal strø over basilikum, tar jeg litt i hånden min og tar litt mellom fingrene og strør det over tomatene. På denne måten har jeg kontroll over hvor mye jeg får ut av krydderglasset. Jeg la til sist en kvart ostebit på toppen av hver av de halve tomatene. Når kyllingen var ferdig, la vi litt folie over formen, skrudde opp temperaturen til 225 gr. og satte etter hvert inn formen med de to halve tomatene. De lot jeg steke i 10 minutter. De ble nå helt passelig stekt. Sist erfarte vi at de ble litt lite stekt på 200 gr.

Og til slutt var middagen servert med kokt ris inntil. Kyllingen var saftig og god. Akkurat passelig stekt, men marinaden var kanskje ikke av de beste? Jeg liker vanligvis urtemarinade godt, men jeg tror ikke det var smaken av rosmarin som var problemet her, snarere kanskje eplejuice eller sitron som gjorde den litt sur. Sausen var litt sterkere i dag. Jeg hadde kanskje vært litt ivrigere med pepperkvernen enn de to første gangene? Men ellers smakte sausen godt. Jeg synes for øvrig at paprikasausen passet bedre inntil kylling enn biff, men det kan jo ha noe å gjøre med at jeg liker kylling bedre enn biff? Melonsalaten og tomaten var et frisk innslag som tilbehør.

Litt senere på kvelden gjorde jeg en liten innsats i å lære meg å renske mango. Samboeren min lærte meg hvordan jeg skulle dele mangoen riktig vei, dvs. på langsiden, for ikke å treffe steinen og få skallet av med å bruke siden av et kjøkkenglass. Det var lettere enn jeg trodde! Jeg hadde delene oppi hurtighakkeren. Jeg delte en lime i to og presset saften ut av de to halvdelene, noe som ga meg ca. 1/2 dl, det jeg skulle ha, og jeg målte opp 1/2 dl olivenolje. Jeg målte opp 1 ss korianderfrø og knuste i morter og hadde i blandingen. Til slutt målte jeg oppi 1 ss med akasiehonning. Dette kjørte jeg til en jevn mos. Jeg la to kyllingfileter i en brødpose og helte over marinaden. Denne får stå til i morgen.

Edit - skrevet mandag 18. mars 2019: Mangomarinaden ble faktisk overraskende god både av smak og lukt!

Nøkkelord: