Det ble ikke karamellmousse, men semifreddo-iskrem med kaffesmak

I går laget jeg en enkel fuktsalat hvor jeg delte opp to epler, to pærer, to appelsiner, to bananer og en del druer og hadde litt appelsinjuice over dette for å unngå at fruktkjøttet ble brunt. Jeg hadde i bunnen av bollen noen rosiner slik at de fikk suge til seg all den gode fruktsaften. Jeg hadde også tenkt å ha oppi kiwi og ananas, men bollen var blitt full.

I dag ville jeg lage en dessert til meg selv, men det viste seg å være lettere sagt enn gjort. Jeg ville lage denne karamellmoussen og fikk litt hjelp av samboeren min til lagingen av selve karamellen. Jeg, som blind, tør ikke å begi meg ut på å smelte karamell av sukker. Det blir for varmt og ukontrollerbart. Han hadde 250 g sukker i en kjele og lot det smelte på svak varme. Når det hadde karamellisert seg, dyppet han kjelen ned i kaldt vann i noen sekunder og hadde den tilbake på platen. Den raske avkjølningen var det som skulle til for at karamellen skulle få den riktige konsistensen. Han hadde oppi 6 ss vann og lot den koke videre til den var bløt og flytende. Vi avkjølte den litt. Jeg forstod raskt at denne karamellen kom til å bli hard og ikke god i en karamellmousse. Jeg overtalte derfor samboeren min til å forsøke å lage 2/3 av den gode karamellen i oppskriften til disse snickersbollene etter at vi hadde spist middagsrester fra i går:

  • 150 g sukker
  • 2 ss vann
  • 1,5 dl kremfløte
  • 100 g smør

Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele, og la blandingen koke uten noen som helst form røring til sukkeret blir flytende og lysebrunt. Først da tilsettes smøret, og du kan røre rundt i karamellen slik at smøret smelter. Ta kjelen av platen. Varm opp kremfløten og ha i, og la så karamellen småkoke i ca. 3 minutter under stadig omrøring. Ta kjelen av platen og avkjøl karamellen i romtemperatur til den er kald og tykk i konsistensen.

Jeg ville gjerne få brukt opp de 5 eggene jeg hadde kakket i bollen og blandet med 60 g sukker og så vidt rørt sammen. Samboeren min fulgte fremgangsmåten, men justerte det ned til 2/3 av oppskriften, men dessverre ble karamellblandingen noe mørkere enn vanlig og fikk litt svidd smak. Vi ga opp karamellmoussen for denne gangen.

Jeg gikk og søkte i oppskriftene mine. Hva kunne jeg bruke eggene mine til? Jeg lot til slutt samboeren min få ta valget - enten en sjokoladekake eller semifreddo italiensk iskrem med kaffesmak. Han synes at iskremen hørtes mest spennende ut. Jeg hadde oppi ca. 1 dl brunt sukker (dvs. 90 g) i tillegg til det hvite sukkeret. Jeg lot det vispe seg vel og lenge til tykk eggedosis. Jeg hadde i 1 ts vaniljeekstrakt og 2 ss kaffepulver. Da jeg hadde hatt i kaffepulveret nølte jeg litt. Jeg hadde bare pulverkaffe, dvs. frysetørket pulver som man rører ut i kokende vann, og ville det fungere på samme måte som espressokaffe? Jeg tenkte med meg selv at jeg ville gå til innkjøp av en liten boks med espressokaffo fordi det i blant står espressokaffe i oppskriftene jeg kommer borti. Om jeg skulle følge oppskriften, skulle jeg egentlig ha oppi én spiseskje til med kaffe, men siden jeg ble i tvil om dette var det riktige, ba jeg samboeren min om å ta en smak. Blandingen var mer enn sterk nok. Jeg vurderte å kaste alt sammen, men vi kom frem til at trolig ville smaken mildnes noe når det skulle blandes sammen med kremfløte og eggehviter.

I en annen bolle vispet jeg kremfløte til krem. Jeg skulle egentlig ha hatt 4,5 dl, men jeg hadde nok knapt bare 3,5 dl. Det fikk jeg klare meg med. I en tredje bolle vispet jeg eggehvitene stive. Jeg tok miksmasterbollen ut av stativet og blandet inn først kremen i eggedosisen og deretter eggehvitene. Jeg hadde ikke amaretti eller amarettini, men istedenfor hadde jeg i tre-fire håndfuller små melkesjokoladelinser av god kvalitet fra Tea and Coffee. Samboeren min hjalp meg med å ha isblandingen over i tre former. To små og en noe større form som vi satte i fryseren.

Edit - skrevet mandag 4. mars 2019: Isen fikk en noe mildere kaffesmak, men den passer best inntil en annen is og ikke som is alene.

Nøkkelord: