Kalorifattig, men svært velsmakende middag!

I går begynte jeg å forberede middagen jeg ville servere til min gode venninne som kom på besøk i dag. Jeg ønsket å forberede det jeg kunne på forhånd, slik at det ble så lite som mulig å gjøre mens min venninne var på besøk. Hun skal, som jeg nevnte på tirsdag, gjennomgå en samme gastric sleeve-operasjon som jeg gjennomgikk i 2013 mandag 18. mars og må derfor følge en lavkaloridiett som ikke skal overstige mer enn 900 kcal i døgnet. Jeg ville derfor sette sammen en god middag, men som samtidig var kalorifattig. Min venninne ønsket seg som nevnt på tirsdag biff og tilbehøret valgte jeg ut ved å la meg inspirere denne siden til Matprat.no.

I går laget jeg derfor en melonsalat der jeg kuttet opp i biter 325 g honningmelon og 285 g agurk, men istedenfor druer hadde jeg oppi 425 g vannmelon. I Matvaretabellen kan jeg lese at 100 g honningmelon inneholder 37 kcal, 100 g agurk inneholder 10 kcal og 100 g vannmelon inneholder 35 kcal. Dette vil si at hele porsjonen inneholdt 291 kcal, i snitt vil en voksen porsjon melonsalat inneholde kun 25 kcal om jeg deler den på 5 porsjoner. Med andre ord en svært kalorifattig salat!

Et annet tilbehør jeg hadde, som var minst like kalorifattig, var de stekte tomatene hvor jeg delte i alt tre tomater hver i to halve deler, kvernet litt salt og pepper over og hadde litt tørket basilikum over til slutt. Siden samboeren min skulle steke biffstykket samtidig i stekeovnen, stekte vi tomatene på 180 gr. i til sammen 20 minutter. De ble nok litt for mye stekt, for jeg synes de dessverre ble noe vassne og bløte, og de hadde nok klart seg med 16-17 minutter. I oppskriften står det at de skal stekes på 225 gr. i ca. 10 minutter. Det står i Matvaretabellen at 100 g tomat inneholder 18 kcal og én tomat veier ca. 65 g, dvs. at om man spiser to halve tomater får man i seg i underkant av 12 kcal.

Paprikasausen var mye den samme fremgangsmåten som da jeg laget den på tirsdag. Denne gangen laget jeg sausen av tre paprikaer istedenfor kun én paprika, dvs. full oppskrift beregnet på fire porsjoner. Jeg fikk hjelp av samboeren min til å grille paprikaene i stekepannen. Jeg spurte ham om det var mulig for meg som blind å få til, men han sa at han ikke trodde det, ikke uten å i så fall bruke Facetime på mobilen der noen kunne gi meg tilbakemelding om når og hvor skinnet på paprikaen var blitt svart. Det tar ganske lang tid å grille paprikaer, men jeg tror det både er penger og kalorier spart siden Meny sin hermetiske røde paprika koster 61 kr. (eller 386 kr. pr. kg) og den ligger i olje. Jeg delte paprikaen opp i terninger og hadde den oppi 2,5 dl oppkokt vann sammen med en terning buljong og lot dem koke i ca. 7-8 minutter. Jeg krydret med litt salt og pepper. Jeg lette og lette etter hvitløken, men kunne ikke finne den. Da jeg ryddet opp etter meg, fant jeg den - i oppvaskkummen. Jeg hadde oppi ca. 50 g med vegansk smør (siden min venninne ikke skal ha animalsk fett) og lot det koke i ytterligere 4-5 minutter til mens jeg rørte hele tiden. Det veganske smøret er ganske mye mykere enn det jeg er vant til fra meierismør. Til slutt hadde jeg alt sammen i hurtighakkeren, satte lokket godt på og kjørte det hele til en saus. Lokket var helt på, men likevel sprutet det saus utover hele - på kjøkkenbenken, på veggen, på vannkokereren og på meg. Da jeg ryddet og vasket opp etter meg etterpå, måtte jeg ringe opp min mor på Facetime for å få litt hjelp til å se over at jeg hadde fått med meg alt sølet. Det er jo greit at kjøkkenet ser litt presentabelt ut når jeg får besøk av en venninne som ser normalt... Jeg smakte så vidt på sausen og kunne si meg fornøyd. Dette er nok en av de bedre sausene jeg har laget og dessuten er den svært mager og sunn kun bestående av paprika, vann og litt vegansk smør i tillegg til buljong, salt og pepper. Paprika består kun av 30 kcal pr. 100 g og i snitt veier en gjennomsnittlig paprika ca. 65 g, dvs. at denne sausen bestod av totalt 58,5 kcal eller om jeg deler det på 4 porsjoner blir det i overkant av 15 kcal pr. porsjon med saus.

Og så var det kjøttet - elgebiffen som jeg hadde lagt i en urtemarinade basert på appelsinjuice som jeg gjorde klart i går kveld. Som jeg nevnte så vidt, er det utrolig mange marinader som er basert på olje, olje og atter olje. Det var rett og slett ikke noe alternativ engang å skulle vurdere på en lavkaloridiett. Jeg ble derfor glad da jeg endelig kom over denne urtemarinaden til biffkjøtt. Det var jo riktignok en halv desiliter med olje også der, men den erstattet jeg med godt hell ut med appelsinjuice. Siden vi denne gangen skulle marinere et helt stykke biff på 425 g valgte jeg å lage dobbelt mengde marinade,dvs. 3 dl appelsinjuice. Nå er egentlig juice "fy fy" på denne dietten, men jeg brukte nypresset appelsinjuice som ikke var tilsatt ekstra sukker og det er tross alt det beste. Min venninne kan spise én frukt (inkl. appelsin) til dagen og jeg tenker at det er ikke meningen at man skal drikke den marinaden - den skal bare marinere kjøttet. Jeg presset saften ut av 1 1/2 lime, finkuttet koriander, mynte og timian (siden samboeren min ikke fikk tak i basilikum på butikken), hadde i 5 hvitløksfedd, chilisaus, salt og svart pepper og hadde alt sammen oppi appelsinjuicen. Ett gjennomsnittlig hvitløksfedd veier 3 g og inneholder da hele 3,45 kcal, noe som utgjør drøye 17 kcal. Det er ganske mye med tanke på så liten mengde, men igjen valgte jeg å fokusere på at marinade tross alt bare skal smakstilsette kjøttet og den skal tørkes av kjøttet før steking, selv om litt tekkes inn i kjøttet under marineringen, blir det meste liggende igjen i posen når kjøttstykket løftes ut.

I dag skulle kjøttet stekes. Da samboeren min kom hjem fra jobb, hadde jeg gjort alt annet til middagen klar i går og tidligere på dagen før min venninne kom og han lot kjøttet få en liten stekeskorpe i pannen. Siden min venninne skal avstå fra å bruke stekefett, brukte han det veganske smøret i stekepannen. Han satte kjøttstykket inn i stekeovnen på 200 gr. og satte det integrerte steketermometeret som fulgte med ovnen vår i kjøttet. Han stekte som sagt samtidig tomatene. Etter ca. en halv time varslet det om en kjernetemperatur på 70 gr., noe som betyr godt stekt og det foretrekker både min venninne og jeg når det kommer til biff. Han stod også for koking av ris og oppvarming av sausen som jeg hadde satt i kjøleskapet. Jeg synes det er veldig greit med all mat som kan gjøres på forhånd når jeg får besøk. Da slipper jeg å stå på kjøkkenet og kan heller være sosial med besøket.

Skal jeg tillate meg selv å skryte litt, synes jeg dette ble en svært vellykket middag. Sausen var smakfull og fyldig. Salaten var frisk og god. Kjøttet var saftig og mørt. Det eneste var at tomatene var litt bløte, men fullt ut spiselige. Tilbehøret til denne middagen blir kun 72 kcal for en voksen porsjon, om man regner 100 g ris øker det med 354 kcal og elgebiff er magert kjøtt hvor 100 g er 100 kcal (til sammenligning er 100 g kylling uten skinn 104 kcal). Min venninne skulle kun spise 2 ss ris, dvs. 70 kcal og et biffstykke på ca. 120 g, dvs. i et måltid på ca. 260 kcal. Jeg synes dette var en svært artig utfordring å få - å skulle finne frem til et kalorifattig, men likevel velsmakende og innbydende måltid. Det tror og håper jeg at jeg lykkes med.

Nøkkelord: