Generalprøve på middag jeg skal servere til min venninne på fredag

I kveld testet jeg ut middagen på min samboer som jeg skal servere til min venninne på fredag. Hun skal ta samme vektoperasjon som meg (gastric sleeve) om under to uker og må gå på en lavkaloridiett (også kaldt knekkebrødkur) hvor kaloriene pr. dag ikke må overstige 900 kcal. Det er visse matvarer hun helst bør holde seg unna. Hensikten med lavkaloridietten er å slanke leveren for at kirurgen skal få bedre plass i bukhulen når han bl.a. skal måtte flytte på leveren under operasjonen. Jeg har derfor de siste par dagene sittet med Matvaretabellen, som for øvrig er et nyttig verktøy i flere sammenhenger, og sett på antall kalorier for flere matvarer som har vært aktuelle og matarer som ikke har blitt aktuelle etter at jeg har sett på Matvaretabellen.

Jeg sa til min venninne at hun kunne få lov til å velge seg det hun ikke orket å lage til seg selv til vanlig og da ønsket hun seg biff. På listen over tillatte matvarer står det at hun kan spise 120 g ytrefilet, men jeg tenker å servere elgebiff som jeg har fått av min far som går på elgejakt. Det er et svært magert kjøtt som kun inneholder 100 kcal pr. 100 g. Som tilbehør i dag serverte jeg stekte tomater og blomkålpuré inntil ris og en grillet paprikasaus. I tillegg hadde vi den enkle salaten og hvitløksdressingen fra kebaben jeg laget på søndag. Når min venninne kommer på fredag, tenker jeg i tillegg å servere en squashsalat og melonsalat.

Det var en utfordring å finne en marinade til kjøttet som ikke var basert på olje, men til slutt fant jeg urtemarinaden som er hovedsakelig basert på appelsinjuice. Jeg erstattet den siste halve desiliteren med olje med appelsinjuice også. Jeg hadde oppi hvitløk, limesaft, salt, pepper og de friske urtene hentet jeg fra fryseren. Men chilisausen, kanskje den viktigste og mest smaksrike ingrediensen, glemte jeg... Jeg lot biffen ligge på kjøkkenbenken å marinere seg mens jeg begynte på sausen:

Jeg så at kjøpt grillet paprika på glass lå i olje og jeg tenkte at det kanskje ikke var så bra med tanke på kalorier. Jeg er litt pysete når det kommer til steking av ting som spraker mye og derfor var jeg glad da samboeren min sa seg villig til å hjelpe meg med å grille paprikaen, for grilling av skinnet på paprikaen spraket! Etter ca. 15 minutter pakket vi den inn i folie og lot den ligge der å dampe av seg i noen minutter for at skinnet skulle løsne, og deretter pakket vi den ut for å avkjøle seg til romtemperatur. I en video på Youtube som samboeren min så på, brukte de kniv for å skrelle paprikaen, men jeg fant ut at det mest effektive for meg som blind var rett og slett å bruke fingertuppene (ikke neglene først og fremst) litt forsiktig og skrape av skallet. Paprikaen var blitt ganske myk, våt og seig. Jeg delte den i to og rensket ut kjernen og frøene. Jeg delte den opp i små biter og hadde over ca. 1,5 dl oppkokt buljongvann (dvs. vann jeg hadde kokt sammen med en terning grønnsaksbuljong) og lot det koke i ca. 5 minutter. Jeg hadde i hvitløk, krydret med salt og pepper og hadde oppi litt smør. Egentlig er ikke meierismør tillat på en lavkaloridiett. Jeg brukte denne gangen meierismør, men jeg har vegansk smør liggende som jeg rett og slett ikke tenkte på å bruke som er tillat. Lot det koke litt til og da tyknet sausen merkbart. Jeg kjørte sausen med stavmikser for å få jevnet den, i hvert fall så godt det lot seg gjøre med så små mengder.

Jeg delte tomatene i to, kvernet over salt og pepper og hadde over timian. Jeg oppdaget nå at det skulle være oregano. Jeg satte de inn i stekeovnen på 200 gr. og lot dem stå der i 10 minutter. Nå oppdaget jeg også at de skulle stått på 225 gr. Det var kanskje ikke rart at samboeren min bemerket at tomatene kunne ha stått litt lenger i stekeovnen når vi skulle spise?

Samboeren min stod for stekingen av biffen - det er han som kan slikt. Han tok stykkene opp av marinaden - og det luktet urter - og lot de få en liten stekeskorpe. Deretter satte han dem inn i stekeovnen på 200 gr. og stilte steketermometeret på å varsle når den nådde en kjernetemperatur på 70 gr. Han tok sin biff ut litt før for at den kunne nå kjernetemperaturen på benken mens min stod i litt lengre.

Og, blomkålpureen, jeg har nesten ingen erfaring med pureer og vet egentlig ikke hvilken konsistens de skal ha. Jeg delte opp blomkålen i buketter og kokte dem møre (også stilken/roten) i litt vann sammen med en liten skvett melk. Vannet kokte litt over for meg og sannelig ble det vått på benken! Jeg hadde blomkålen i hurtighakkeren og moste dem til en mos. Deretter blandet jeg inn litt matfløte og ørlitt smør og 1 ts sukker.

Og så var middagen servert. Blomkålpureen var vel ikke noe å rope hurra for. Den var litt for kornete, mente samboeren min, dessuten var den kald. Jeg burde kanskje la blomkålen koke litt lenger og mose blomkålen videre sammen med matfløten neste gang? Jeg bestemte meg der og da for at blomkålpuré skulle jeg ikke servere til min venninne. Det vil jo uansett bli mer enn nok tilbehør. Det passet egentlig bra å få sortert ut et tilbehør. Samboeren min syntes paprikasausen var god - "den minner om noe jeg har fått servert på en restaurant en gang" og det var vel egentlig kvalitetsstempel godt nok. Jeg kunne kvittere tilbake med at biffen var passelig stekt, mør og saftig. Mye bedre enn mange av de tørre jeg har fått servert på restaurant. Tomatene kunne som sagt ha vært stekt noe mer.

Nøkkelord: