Indisk currygryte med hjemmelaget peshwarinaan til middag på lørdagen (med god hjelp fra samboeren min)

I dag ble det indisk rød kyllingcurry til middag med hjemmelaget peshwarinaan som tilbehør. Det er en middag som tar litt tid å lage, men den er absolutt verdt tiden og jobben! Vi laget dette sist på nyttårsaften for bare noen uker siden. Da fikk jeg et par naanbrød til overs og forsøkte å fryse dem ned. I oppskriften står det ikke noe om at de kan fryses: "Naanbrød smaker best varme og helt nystekte. Har du rester, oppbevares de godt innpakket i plast til dagen etter og varmes da opp i mikro rett før servering." Vi tok dem opp for noen dager siden da vi hadde en indisk gryte til middagsrest fra fryseren til middag og tinte dem og varmet dem litt i stekeovnen og de ble gode. De ble kanskje ikke som nystekte, men som om de skulle være en dag gamle. Absolutt spiselige.

Jeg begynte på deigen til naanbrødene rundt 14.30-tiden. Jeg varmet opp 1 dl melk og hadde i litt sukker. Melken ble litt varm, men jeg avkjølte den raskt med å ha i egget. Jeg hadde i en halv blå fersk gjær og blandet ut klumpene. Jeg hadde i 1 ts bakepulver og 2 ss solsikkeolje (siden den ikke smaker noe i likhet med rapsolje) og blandet alt godt sammen. Til slutt rørte jeg inn 8 ss yoghurt naturell. Jeg helte blandingen over i en bolle og målte opp 450 g hvetemel. Jeg tar cirka mengde hvetemel. Jeg bruker et målebeger på 1 dl som jeg beregner tar 50 g hvetemel. Jeg begynte å kna deigen sammen når jeg hadde målt opp 450 g, for ifølge oppskriften skal det være 500 g hvetemel. Det viste seg at 450 g var akkurat passe mengde hvetemel. Deigen til naanbrød blir litt spesiell. Den blir litt "luftig" og boblete på samme tid. Jeg la et håndklede over bollen og satte den til heving på badet. Jeg satte alarmen på to timer og tenkte jeg kunne begynne på selve gryten når deigen hadde én time igjen å heve.

Jeg kom litt sent i gang med middagen - indisk rød kyllingcurry - fordi jeg strevde med smerter og det var mer fristende å bli sittende i sengen å chatte med en svensk, god kammerat enn å gå på kjøkkenet. Jeg hadde koblet på meg TENS-apparatet som smertelindring og takket være det klarte jeg å gjennomføre middagen med litt god hjelp fra samboeren min. Jeg kuttet opp kyllingen og mens samboeren min stekte den sammen med paprikapulver og litt rød karripasta, delte jeg opp løk i små biter med min Nizer Dizer - gjort på 3 minutter inkl. å rense løken. Han spurte om karripastaen burde blandes ut med noe vann, men jeg sa at jeg trodde den ville bli flytende når den ble varm. Løken hadde han oppi når kyllingen var ferdig stekt. Jeg kuttet opp en stor paprika og satte til sides. Det var nok med én paprika til gryten, for den var ganske stor, og sist vi lagde denne ble det litt for mye paprika. Den andre paprikaen som var kjøpt inn delte jeg opp og la i en boks til bruk som pålegg på ost og skinke til frokost og i nisteboksen. Han hadde oppi to beger med crème fraîche i en gryte. Jeg takket for hjelpen inntil videre. Jeg hadde i krydderet sammen med crème fraîchen. Jeg brukte betraktelig mindre spisskummen (bare 1/2 ts istedenfor 1 ss) fordi jeg synes den får en for dominerende smak og jeg brukte kun 1/2 ts garam masala istedenfor 2 ts av samme grunn som spisskummen. Salt og sukker klarte jeg å glemme midt i alt... Men ellers krydret jeg etter oppskriften med ingefær, kardemomme og chili. Jeg hadde også i 4 ts (dvs. resten av begeret) med rød karripasta i sausen. Det høres kanskje litt heftig ut, men det blir faktisk ikke sterkt. Heller ikke dominerende, men gir en god smak. Jeg hadde i kyllingen og lot det putre litt på kjelen mens jeg laget fyllet til naanbrødene. Etter hvert slo jeg kjelen av, for planen var å varme gryten opp igjen 5 minutter før risen var ferdig og siste naanbrød var ferdig og ha i paprikaen - slik at hele middagen var ferdig samtidig.

Jeg tok 4 ss assewnøtter, 4 ss mandler, 4 ss pistasjnøtter og 4 ss kokosmasse til naanbrødfyllet. Sist gang glemte jeg sukkeret, men i dag hadde jeg i 2 ss finkornet sukker. Jeg kjørte dette til litt "grovkornet sand" i hurtighakkeren og blandet inn 5 ss rosiner. Det så ganske passelig ut. Det viste seg at denne mengden fyll var akkurat passe til 9 naanbrød (som jeg fikk av deigen i dag).

Jeg ryddet og vasket av kjøkkenbordet og tok deigen ut på bordet. Nå hadde den stått én time lenger enn hva det stod den skulle i oppskriften, men det har den gjort for meg før og det har gått bra. Den hadde i hvert fall hevet seg, men den hadde også fått en litt hard skorpe. Når jeg knadde den sammen, fikk den små, harde biter i seg pga. skorpen. Jeg plukket bort de harde bitene, det var fort gjort, og kastet disse. Jeg delte deigen opp i omtrent like store, passelige emner og fikk 9 emner. Jeg lager nok mine naanbrød litt mindre enn hva som står i oppskriften og kanskje nå litt mindre enn hva jeg gjorde i begynnelsen. I oppskriften står det at de skal stekes i "noen minutter". Mine naanbrød i dag trengte 4 minutter på å bli ferdige. Denne gangen trengte de 4-5 minutter på seg og denne gangen, på nyttårsaften, trengte de 5 minutter på seg. Den gangen de trengte 5 minutter på seg fikk jeg kun 6 naanbrød og ikke 9 naanbrødsom jeg fikk i dag - og jeg brukte samme oppskrift. Jeg kjevlet ut leiven og samboeren min la på fyll. Jeg brettet over ene halvpart og kjevlet forsiktig over igjen. Dette brukte jeg mellom tre og fire minutter på. Da samboeren min åpnet ovnsdøren og tok ut det ferdigstekte naanbrødet, løftet jeg opp det jeg hadde gjort ferdig fra bordet og ga ham det med oppsiden ned fordi den klistret minst til fingrene og han hev det inn i ovnen og lukket ovnsdøren så raskt som mulig. Vi innarbeidet et ganske godt og rutinert samarbeid etter hvert. Etter 2 1/2 time etter at jeg satte meg til å kutte opp kyllingen, kunne vi sette oss til bords og nyte middagen.

Nøkkelord: