100% mislykkede pitabrød

I går hadde vi taco i lefser fra en åpnet pakke. I dag ville jeg forsøke å lage hjemmelaget pitabrød igjen. Det gikk jo ikke akkurat bra da jeg forsøkte å lage pitabrød sist for en uke siden. Jeg har tenkt litt over hva jeg kan gjøre galt. Lager jeg pitabrødene for grove? Bør de heve lenger enn en halv time? Det er de to spørsmålstegnene jeg sitter igjen med etter dagens forsøk som føyer seg inn i rekken av de mest mislykkede omgangene med pitabrød jeg noen gang har bakt - ingen hevet seg én centimeter under steking.

Denne gangen brukte jeg tørrgjær. Var det derfor? Jeg tror ikke det. Oftest får jeg tørrgjær til å virke godt, med noen unntak, men de unntakene skjer i blant med fersk gjær også. Jeg smeltet smøret og hadde i melken. Varmet det opp til litt varmere enn fingervarmt (siden jeg skulle bruke tørrgjær). Jeg hadde i hele posen med tørrgjær i væsken. Jeg synes jeg lettere får til tørrgjær når jeg har det i det våte enn når jeg har det i det tørre. I bakebollen målte jeg opp det tørre. Jeg hadde i 100 g grovt sammalt hvete, 100 g havregryn og ca. 200 g hvetemel i tillegg til 1 ts salt og blandet lett sammen. Jeg slo over det våte og knadde deigen fin. Måtte til sammen ha i 100 g ekstra med hvetemel før jeg kunne si meg fornøyd med deigen.

Jeg satte den til heving i en halv time. Jeg syntes ikke deigen hadde hevet seg stort. Burde den kanskje ha fått en halv time til på seg? Jeg knadde den lett og delte den opp i åtte like store emner. Lot dem hvile litt før jeg kjevlet hvert emne ut til en leiv på størrelse med ca. en frokosttallerken. Lot de steke på 250 gr., men etter 7 minutter var de fortsatt like flate som da jeg satte de inn. Det samme resultatet fikk jeg med det andre brettet.

Men jeg skal ikke gi meg selv om jeg nå har mislykkes to ganger på rad. Neste gang vil jeg gå tilbake til fersk gjær. Jeg skal forsøke å redusere noe på det grove melet og se om det kan ha noen effekt. Det kan være at deigen blir for tung når den blir for grov. Jeg vil også la deigen få heve i en time istedenfor kun en halv time. Det kan i hvert fall ikke skade å prøve.

Nøkkelord: