Julemiddag i januar - fiskesuppe med kling

I da feirer vi julaften på Vinjes vis her i Bergen. Jeg laget fiskesuppen svigermor lager til jul hvert år hjemme i Vinje i Vest-Telemark. Jeg blir nok ingen bakstekjerring av Vest-Telemarkskling, noe jeg gjerne skulle, men der skal ting skje raskt og presist med trent hånd, og vi skaffet oss derfor Hardangerkling, men det blir ikke det samme. Jeg synes Hardangerklingen er litt "bløtere" og tørrere i konsistensen på samme tid - forstå det den som kan. Jeg fulgte oppskriften på fiskesuppe fra Bodil Nordjorde og var ganske spent da jeg puttet første skje i munnen på om suppen kunne måle seg med svigermors suppe. Svigermor koker suppen på ekte fiskekraft mens jeg brukte fiskekraft laget på fiskefond. Samboeren min bemerket at det luktet fisk da han kom hjem fra jobb, så helt feil kunne det likevel ikke være. "Det er riktige smaken på suppen" kunne han konstatere da vi satte oss til bords, men den riktige julestemningen manglet.

Jeg startet med å kutte opp en liten løk. Jeg smeltet smør, hadde i løk og litt mel. Jeg var ikke helt sikker på om jeg gjorde det riktig, og var derfor litt rask med å blande ut 3 ss fiskefond med 1 l. vann. Jeg reduserte den opprinnelige oppskriften med 1/3. Jeg knuste i et laurbærblad, men det var så stivt at det var umulig å få det helt knust. Var det for gammelt? Jeg lot det koke opp og spedde deretter med litt og litt melk, fløte og til slutt rømme. Jeg lot det koke i ca. 15 minutter mens jeg kuttet opp gulrot og purre. Jeg kuttet opp tre gulrøtter og 3/4 av en liten purre. Dette ble mer fyll enn hva vi var vant til fra suppen til svigermor. Det hadde nok holdt med én stor gulrot eller kanskje én og en halv gulrot. Ut fra oppskriften kunne jeg ikke tydelig lese hvor lenge gulrotbitene skulle ligge i, men bitene var temmelig små. Jeg tok utgangspunkt i at når jeg koker gulrøtter, koker jeg dem i 10 minutter og da er de 5 ganger så store. Jeg tenkte at gulrotbitene ville være ferdig kokt på 10 minutter, men de burde nok hatt nærmere 30 minutter på seg. Vi tok av kjelen etter 20 minutter. Da var vi sultne. Jeg strødde over litt gressløk som jeg hadde hentet opp fra fryseren. De var blitt ganske myke og "daffe" etter å ha tint, men jeg merket ikke noe til det når jeg hadde dem i suppen.

Inntil suppen serverte jeg kokt fisk. Den hadde jeg latt trekke i litt saltet og pepret vann i 30 minutters tid. Jeg synes ikke fisken smakte så godt... Hva det skyltes er jeg ikke sikker på.

Nøkkelord: