Kling fra Bodil i Vest-Telemark

  • 200 g smør
  • 2 l helmelk
  • 1-2 kopper semulegryn

  • ca. 2 kg hvetemel

Smelt smøret, ha i melk og kok det opp. La det gjerne koke i tre–fire minutter. Ha i semulegryna og kok en fin grøt. Kok den i om lag ti minutter.

Slå grøten i et trau eller en bolle, mel ferdig med hvetemel med en gang. Her er det viktig å arbeide raskt, effektivt og smidig. Når du heller på med dette, er det lurt å gjøre seg helt ferdig med arbeidet. Dersom du går fra og lar deigen være halvferdig, kan du risikere at den blir seig og umulig å kjevle ut.

Ha ikke i alt melet med en gang, sett til halvparten først og så litt om gangen. Når du har hatt i nesten alt melet, kan du ta deigin ut på bordet og elte inn resten av melet. Arbeid raskt og effektivt.

Rull deigen ut til ei pølse, del deigen etter prinsippet først i to, så i to, så i to osv. Da får du like og passe store emner. Lag emna runde og glatte og fine i kantene. Legg de i det ene hjørne av bordet på litt mel, og med et håndkle over. Prøv om du kan bake de ut før de blir kalde. Da får du best resultat.

Kling skal steikes fort. Det vil si varm takke nesten på fullt. Den andre sida du steker, blir rettsida. Den bløter du først når du skal bløte klingen, og den blir utsida når du bretter den sammen.

Bløt klingen på begge sider, gjerne med en dusjeflaske, smør med mykt og godt smør, strø på sukker og brett langsidene inn mot midten til de møter hverandre, legg inn endene og legg så langsidene oppå hverandre. Klingen skal ha fire lag.

Klipp klingen i fine stykker og legg dem på et fint stettefat.