Kransekake til svigermor til jul

Noe som hører med til jul er en seig og god kransekake. I går malte jeg derfor 500 g mandler og blandet inn en pakke (500 g) melis. Jeg skilte tre egg og hadde min mor på Facetime for å kontrollere om jeg hadde fått noe eggeplomme i eggehviten. Det hadde jeg ikke. Jeg var nokså sikker på at jeg ikke hadde noen eggeplommer i eggehviten, for eggeplommen var hel. Jeg skiller eggeplommen ved å ganske enkelt forsiktig løfte den opp med hånden og løfte den frem og tilbake mellom fingrene frem til jeg kjenner at eggeplommen er det eneste som er igjen i fingrene. Jeg skiller eggene over en bolle og samler eggehviten i en kopp og eggeplommene i en annen. Nå vet jeg at så lenge jeg kjenner at plommen er hel, er det heller ingen rester av eggeplomme i eggehviten. Jeg hadde kjent noen "trevler" som hang litt bedre fast i eggeplommen og var litt usikker på om det var en del av eggeplommen eller ikke.

Jeg hadde i alle tre eggehvitene med en gang, for den mengden må alltid være med, men den 4. eggehviten skal det kun være ca. halve eggehviten av. Jeg brukte derfor en teskje (måleskje som hadde litt kanter) og hadde litt og litt eggehvite i. Til slutt anså jeg meg fornøyd. Deigen kjentes smidig og passe saftig ut. Jeg pakket den godt inn i to brødposer og la den i kjøleskapet over natten.

I dag skulle jeg og assistenten min trille ut pølser til å legge i formene. Sist jeg laget kransekake var jeg svært heldig med deigen og den var en drøm å jobbe med, men denne gangen delte den seg stadig mens jeg trillet ut pølser og jeg måtte skjøte de sammen. Det var umulig å trille pølsene så tynne som de egentlig skal være. Vi klarte kun å fylle 5 av 6 former med den deigen jeg hadde laget. Deigen på 1 kg skal egentlig være tilstrekkelig til 6 former, dvs. en kransekake. Trolig skyltes dette at jeg har brukt litt for lite eggehvite. Ikke mye, men ørlite for lite. Min mor sa senest i går at en gang hun hadde brukt litt for mye eggehvite, fløt hennes kransekakeringer litt for mye utover under stekingen. Jeg stekte ringene sist i 11 minutter på 180 gr., men i dag måtte de stekes i hele 14 minutter før de fikk en svakt gylden farge. Det sier noe om hvor tykke de var denne gangen i forhold til hvor tykke de skal være.

Kransekaken skal jeg gi bort til svigermor. Jeg og samboeren min tok en prøvesmaking. Min bit var seig og passelig stekt, men hans bit var knasende hard og for mye stekt. Han prøvde en annen bit som så litt mer stekt ut enn de andre, men den var myk og seig, så det er tydeligvis ikke fargen det kommer an på. Jeg håper ikke det er altfor mange harde biter. Uansett får jeg be svigermor fryse ned kransekaken. Det gjør den litt ekstra seig.

Nøkkelord: