Troikakonfekt til jul

I 2013, på min samboers bursdag, forsøkte jeg meg på troikakake. Troikasjokolade er godt. Jeg refererer i innlegget til at det ble mislykket. Jeg husker det. Det ble gelé utover hele kjøkkenbordet fordi bunnen ikke var helt tett. Jeg burde hatt bakepapir i bunnen av springformen for å gjøre den helt tett. På Det søte liv fant jeg i sin tid en deilig og veldig fristende oppskrift på troikakonfekt. Først et lag med marsipan, deretter nougat, deretter bringebærgelé og deretter omsluttes det hele med sjokolade - mmm... Jeg har ikke begitt meg ut på denne fordi jeg synes den har virket litt omstendelig. Mye som skal avkjøles og stivne, men denne julen fikk jeg somlet meg til det. På søndag kjevlet jeg ut marsipanen og laget et avtrykk på den av formen. Siden samboeren min var hjemme, fikk jeg ham til å skjære langs avtrykket med en deigskrape slik at leiven jeg satt igjen med var litt større enn formen jeg skulle ha den nedi. Jeg la bakepapir nedi formen og deretter presset jeg nedi marsipanleiven. Jeg renskar kantene og "klattet" den til der det var litt lite marsipan.

Jeg smeltet nougaten over vannbad. Jeg hadde nougaten i to store klumper i metallbollen, men hadde jeg tenkt meg litt mer om, hadde jeg delt den opp i tre-fire biter. Da hadde smeltingen av sjokoladen gått litt raskere. Jeg avkjølte sjokoladen til ca. romtemperatur. Om jeg hadde hatt den på for varm, er jeg redd den hadde smeltet marsipanen. Deretter satte jeg marsipanen og nougaten i kjøleskapet.

Neste dag laget jeg geleen. Jeg kokte opp halv mengde vann av hva det stod på pakken, dvs. 5 dl til to pakker gelé, og hadde i geleen. Jeg rørte inn pulveret og lot det stå å avkjøle seg til nesten romtemperatur. Det tok ca. 45 minutter. Da hadde jeg den over marsipanen og nougaten. Deretter satte jeg den inn i kjøleskapet igjen hvor den ble stående i to dager.

Jeg vurderte å overtrekke den med sjokolade selv, men bestemte til slutt å få hjelp av assistenten min til det. Det er jeg glad for. Jeg hadde brukt mye tid og det hadde dessuten blitt mye gris. Når selv assistenten min bemerket at hun sølte en del sjokolade, tør jeg ikke tenke på hvordan det hadde blitt med meg. Jeg smeltet 400 g mørk kokesjokolade sammen med 60 g delfiafett. I oppskriften står det: "Jeg gjør dette ved å sette en konfektbit på en gaffel og holde den over bollen med den smeltede sjokoladen." Jeg var redd for at lagene ville skille seg om vi satte konfekten på en gaffel. Vi valgte derfor å bruke spiseskjeer. Assistenten min klarte det i hvert fall fint. Hun plasserte bitene utover et brett dekket med bakepapir. Jeg vil tro det ble nærmere 60 konfektbiter. I kveld har jeg og samboeren min pakket inn hver konfektbit i litt mellomleggspapir og gladplast. Vakkert ble det ikke, men det ble mest praktisk slik når vi skulle ha dem ned i en kakeboks. Kakeboksen tar vi med oss på juleferie til Vest-Telemark og håper på litt avkastning der.

Nøkkelord: