Lises versjon av Marits havrebrød

I dag stod jeg på kjøkkenet og ville lage havrebrød fra Marit, men hjernen min var rett og slett avslått og klarte ikke å tenke rekkefølge og gram. Istedenfor satte jeg meg til å kutte opp frukt til en deilig fruktsalat. Det krever litt mindre hjernekapasitet å kutte opp frukt enn å skulle lage deigen til et brød. Mens jeg kuttet opp frukten, hørte jeg på bok nr. 14 i "Hannah"-serien til Laila Brenden. NLB har nå lest inn til og med bok nr. 19, så julelektyren min er sikret for i år. I salaten hadde jeg epler, pærer, druer, melon, kiwi og, siden det er jul, hadde jeg i klementiner. Og, for ikke å glemme, rosiner. Jeg hadde noen ringer fersk ananas liggende i kjøleskapet fra torsdagens middag liggende, men siden fruktsalaten er en dessert som gjerne blir stående i kjøleskapet i tre dager, ønsket jeg ikke å bruke ananasen. Jeg er redd den ville bli dårlig.

Min mor hadde forsøkt å ringe meg mens jeg hadde kuttet opp frukt til fruktsalaten. Da jeg var ferdig med å skravle litt med henne, så jeg på havrebrødoppskriften igjen og forenklet den. Jeg hadde jo lagt 2 ss chiafrø i bløt i 2 dl vann, så jeg ville gjerne fullføre det jeg hadde begynt på. Jeg droppet fordeigen til Marit og la væskemengden sammen til totalt å være 8 dl og fordelte de 150 g hvetemel fra fordeigen med 50 g hver ekstra på grovt sammalt hvete, havremel og havregryn slik at ingredienslisten ble som følger:

  • 8 dl vann
  • 1 1/2 ss maltekstrakt
  • 50 g gjær
  • 500 g hvetemel
  • 200 g grovt sammalt hvetemel
  • 200 g havremel
  • 100 g havrekli + til strøssel
  • 200 g havregryn, store eller lettkokte
  • 1 ts salt

Jeg lunket væsken og hadde i massen det var blitt ut av chiafrøene også i væsken. Jeg hadde i litt maltekstrakt. Jeg laget havremel ved å måle opp 200 g havregryn og kjøre det i hurtighakkeren i noen sekunder. Deretter målte jeg opp 200 g havregryn og 100 g havrekli. Jeg hadde væsken i bollen til kjøkkenmaskinen og lot den begynne å jobbe før jeg hadde i det grove melet. Da innså jeg at jeg umulig kunne ha 500 g vanlig hvetemel i denne deigen. Det kom til å bli en voldsom grov deig. Jeg valgte å ha i 3 dl hvetemel, men da deigen var "mettet", hadde jeg i 2 dl ekstra vann, og hadde dernest i ca. 7 dl hvetemel til inntil jeg fikk en passelig deig. Jeg satte deigen til heving i en time, men syntes den kunne få en halv time til på seg. Jeg la deigen i tre godt smurte brødformer, stakk en gaffel ned i deigen for å unngå at de skulle sprekke på toppen under steking og lot dem etterheve i 30 minutter. Jeg penslet brødene på toppen med kaldt vann og stekte dem i 60 minutter, men de hadde hevet seg lite i stekeovnen. Generelt syntes jeg denne deigen hevet seg noe dårlig. Jeg tok brødene ut av brødformene og lot dem stekes i 10 minutter uten brødform for å få bort litt av fuktigheten i brødet.

Edit - skrevet søndag 16. desember 2018: Vi smakte på havrebrødet til frokost i dag for å se om det var blitt veldig kompakt. Det var det.

Nøkkelord: