Lusseloff

I dag er det 13. desember og St. Lucia. Jeg kan huske vi som barn i barnehagen gikk hvitkledd med glitter i håret og tente lys gikk i tog og sang "snart senker natten seg, i stall og stue..." med lyse, fine stemmer. Jeg husker jeg et år fikk gå fremst i toget fordi jeg hadde langt, lyst hår. I dag bruker de elektriske lys, men jeg tror vi brukte ekte lys da jeg var barn, men helt sikker på det skal jeg ikke være.

På jobben til samboeren min skulle noen gå i tog og dele ut lussekatter og jeg sa meg villig til å være én av de som kunne bake en porsjon lussekatter. Jeg har egentlig aldri sett hvordan en lussekatt ser ut, så jeg turte ikke garantere for utseendet, men bake kunne jeg alltids gjøre. Jeg vurderte å bruke denne oppskriften på lussekatter, men jeg endte opp med å bruke denne oppskriften på havregrynsboller med rosiner som jeg synes er en utrolig god bolleoppskrift. Jeg doblet oppskriften, dvs. at jeg brukte 1,2 l. melk. Jeg smeltet ca. 100 g av smøret og varmet opp melken til å bli lunken. Jeg skulle ha i safranen, men det viste seg å være lettere sagt enn gjort. Samboeren min hadde fått tak i safran i noen små poser og jeg tenkte det da var å helle innholdet direkte ned i kjelen, men jeg fant etter hvert ut, egentlig ved en tilfeldighet, at inni posen med safran var det en ny pose som safranen lå i. Posen fra den første posen lå og svømte i melken allerede. Jeg fikk fisket den opp og åpnet den og helt ut innholdet og jeg tror all safranen kom ut fra begge posene til slutt.

I bakebollen hadde jeg blandet sammen 200 g havregryn (jeg doblet ikke mengden havregryn) og litt av hvetemelet) før jeg hadde i væsken. Jeg måtte ha i ganske mye mer mel før jeg kunne si meg fornøyd med deigen. Til slutt eltet jeg inn de siste 200 g av smøret. Jeg lot deigen heve litt kjørligere på kjøkkenbenken (og ikke på badegulvet som jeg vanligvis gjør) fordi jeg visste jeg kom til å være borte i halvannen time fordi jeg skulle til tannlegen. Og, riktig, da jeg kom tilbake etter nøyaktig halvannen time, var deigen vokst litt over kanten på bollen, men ikke verre enn at jeg puttet den nedi bollen igjen. Jeg delte deigen i tre emner og delte de igjen i ca. 10-12 mindre emner. Jeg trillet hvert emne ut til en lang pølse, la den i en U og tvinnet de sammen. Den fasongen heter visst "gutt". Jeg registrerte at jo flere jeg bakte, jo lenger ble de. Samboeren min sa at jeg laget "lusseloff" og det var egentlig en god betegnelse på hva jeg laget! Men, han hadde sagt til sine kollegaer at fasongen på mine lussekatter ikke skulle bemerkes, men jeg ser for meg at de har smilt litt over mine "lusseloffer" på jobb i dag. Jeg stekte de på 230 gr. i 10 minutter. Da tok jeg brettet ut og ringte min mor på Facetime. Hun mente de så passelig stekt ut.

Nøkkelord: