På tide med ost- og skinkehorn igjen

En fast ingrediens i vårt fryseskap det siste halvannet året har vært grove ost- og skinkehorn. Ved en feiltakelse klarte jeg å steke de for lite en gang og etter det har jeg med vilje stekt de for lite for å fryse de ned halvstekte, slik at jeg steker de ferdig når jeg tar de opp av fryseren. På den måten får jeg nystekte horn hver gang når jeg finner ut at jeg vil ha det til frokost eller lunsj. Rett og slett fantastisk, for å bruke Ingrid Espelids favorittuttrykk. Siden fryseren nå var tom for ost- og skinke horn, var det på tide å bake en ny ladning. Det ble derfor dagens hovedbeskjeftigelse selv om jeg ikke var kommet meg helt etter sykehusinnleggelsen i forrige uke. Jeg var veldig tørst og hadde vondt i hode, noe som sikkert kom av at jeg hadde 38,6 på det meste i temperatur.

Jeg la først 3 ss chiafrø i bløt i 2 dl vann. Chiafrø er små frø som inneholder mye stivelse og som er enormt næringsrike. Jeg laget ellers halv oppskrift fordi jeg da antok at jeg ville få omtrentlig full oppskrift når jeg la til de 2 dl med chiafrøene. Det skulle vise seg å stemme ganske så bra - jeg fikk 24 horn. Jeg varmet opp 3 dl vann og hadde i litt sukker. Deretter hadde jeg i massen til chiafrøene og vispet det godt inn slik at jeg fikk en litt tyktflytende, jevn masse uten klumper. Jeg smuldret i gjæren og sørget for at det ikke var klumper igjen av denne. Jeg målte opp ca. 3 dl havregryn, ca. 5 dl grov hvetemel og 10 dl fint hvetemel i bakebollen og hadde i litt salt før jeg blandet det godt sammen. Deretter hadde jeg i væsken og begynte å elte det sammen. Jeg så straks at jeg hadde hatt i litt for mye mel i forhold til væske i bollen og hadde i litt mer væske. Det tror jeg reddet deigen fra å bli hard og kompakt. Jeg justerte deigen med litt hvetemel, men det trengtes ikke stort. Til slutt hadde jeg i ca. 150 g romtemperert smør i terninger. Deigen ble veldig smidig og luftig. Jeg satte deigen til heving i en time, men da timenn var gått, synes jeg den kunne få en halv time til på seg.

Jeg kjevlet, delte opp i pizzastykkker, la på fyll og rullet sammen. Mens jeg gjorde dette så/hørte jeg på "Farmen" som jeg hadde noen episoder etterslep på. Tiden går fort når man har noe underholdende å fylle tiden med. Jeg satte brettene til heving i 40 minutter og stekte det første brettet i 10 minutter. Da jeg skulle ta ut det andre brettet, skulle jeg først flytte det første brettet fbort fra komfyren for å gjøre plass til det varme brettet. Da synes jeg at det første brettet så veldig lite stekt ut - et horn var helt mykt å ta på. Jeg lot derfor det andre brettet steke i 5 minutter lenger, dvs. 15 minutter, og jeg satte inn det første brettet igjen og lot det stå inne i 7 minutter til for å bli litt mer stekt.

Nøkkelord: