Kransekakebaking i dag

Samboeren min laget seg eggelikør i helgen. Da satt han igjen med 5 eggehviter som jeg tenkte jeg kunne bruke til noe. Jeg tenkte på sølvkake eller franske makroner (macarons), men det ble til at jeg laget mammas gode, gamle oppskrift på kransekake. Hva smaker vel ikke bedre enn en seig og hjemmelaget kransekake? Både jeg og min mor er i hvert fall helt enige om at de kransekakene man får kjøpt på butikken hører hjemme i søppelbøtten - de kan ikke sammenlignes med den hjemmelagde.

Jeg pleier å feste mandelkvernen i kjøkkenbenken i åpningen der hvor oppvaskmaskinen står, men da jeg i går ville til å male mandlene (500 g) stod den på. Jeg tenkte jeg fikk gå inn på kontoret å gjøre noe annet - og nettopp på kontoret... Jeg kunne jo feste mandelkvernen fast i kontorpulten min. Det fungerte utmerket og det blir nok ikke siste gang jeg gjør det. Jeg har et stort skrivebord som også er solid. Jeg gikk tilbake til kjøkkenet og fant den største bakebollen min. Jeg synes det er greit å ha stor plass å jobbe på når jeg skal kna inn eggehvitene. Jeg hadde i en eske melis (dvs. 500 g) og blandet det godt sammen med de malte mandlene. jeg hadde i en del av eggehvitene og knadde det inn. Det er et litt tungt arbeid synes jeg. Det er viktig å kna godt nok for å få eggehvitene godt nok jobbet inn i deigen. Fra jeg var ganske liten, var jeg med min mor og laget kransekakedeig og jeg lærte derfor tidlig hvilken konsistens den skulle ha. Det er jeg takknemlig for i dag. Etter ca. 20-25 minutter kunne jeg si meg fornøyd. Da vil jeg tro jeg hadde brukt ca. 3 1/2 eggehvite. Jeg pakket deigen inn i to brødposeer, for å være sikker på at det var tett, og lot den ligge natten over i kjøleskap.

I dag da assistenten min kom rundt 12.00-tiden, hadde jeg funnet frem kransekakeformene. Jeg engasjerte samboeren min i en leteaksjon kvelden før og sendte ham ned i boden mens de hele tiden lå i skuffen hvor jeg har bl.a. pannekakejern og vaffeljern. Jeg smurte formene godt med smør og trillet ut fingertykke pølser. Jeg fikk hjelp av assistenten min til å plassere pølsene i formene. Jeg synes det virker som et vanskelig prosjekt som blind å skulle ha oversikt over hvilken lengde som passer til hvilken ring og hvilke ringer som er ledige. Det er slike ting man har assistent til! I oppskriften til min mor står det at kransekakeringene skal stekes på 180 gr. i 10-12 minutter til de såvidt har fått litt farge. Da jeg hadde stekt mine i 11 minutter hadde de fått en svak farge. Jeg ringte opp min mor på Facetime og hun mente de så perfekte ut. De ble også perfekte - de ble litt seige og ikke harde slik de lett kan bli om de stekes litt for mye. Når De hadde lunket seg litt, klarte vi å få de ut av formene ved hjelp av en kniv. Der hadde assistenten min den beste teknikken.

Samboeren min skal på et møte på jobben som de har fast en gang i måneden og i desember serveres det alltid da pepperkaker og gløgg. Det er jo ganske kjedelig i lengden... Han spurte meg om jeg kunne bake noen litt andre julekaker. Jeg tenkte at han kunne få med seg noen av disse kransekakene med seg på møtet. Jeg fryser de ned og når de da tas opp, blir de ordentlig seige og gode.

Nøkkelord: