Italiensk pizza

Det er ikke mye som kan måle seg med en perfekt Italiensk pizza. Den sprø bunnen, deilig tomatsaus, oster og forskjellige deilige ingredienser.

Pizzabunn:

 • 1 kg pizza mel (tipo 00 )
 • 650 gram vann
 • 1/2 pakke fersk gjær
 • 20 gram salt
 • litt god olivenolje.

Start med å måle opp temperert vann (37 grader) og tilsett den ferske gjæren. Rør om til gjæren har løst seg opp. Hell vannet og 1-2 ss med god olivenolje i bakebollen. Tilsett resten av ingrediensene i kjøkkenmaskinen og sett på medium hastighet i ca 10 minutter med eltekroken. Tilsett litt mer mel hvis deigen blir litt for klissete. Hell litt mel på kjøkkenbenken og kna deigen godt i et par minutter. Legg tilbake i bollen for heving med et kjøkkenhåndkle eller plastfolie over. Hev i ca 45 minutter til deigen har doblet seg i størrelse.

Legg deigen tilbake på kjøkkenbenken og elt deigen godt så luften går ut av den. Del opp deigen i 8 like deler (dvs 200 gram pr deig emne) og rull til en fin bolle. Legg pizzadeigen i en form eller bakk, fukt deigene godt med vann og ta på plastfolie. Dette gjør at deigen holder seg smidig og ikke tørker i kantene.

Sett i kjøleskapet og la heve videre i minimum 2 timer. Pizzabunnene kan godt lages dagen i forveien.

Pizzasaus:
Det er så viktig med en god saus når man lager Italiensk pizza. Denne sausen er min favoritt og er enkel å lage. Den gir en kraftig, men frisk tomatsmak. Akkurat passe med syre og sødme.

 • 8-10 gode tomater.
 • 2 sjalottløk
 • litt sukker
 • salt og pepper
 • god olivenolje
 • 1 boks gode hermetiske tomater
 • 2 ss rødvin
 • 6-8 fedd hvitløk

Start med å kutte tomatene i to og legg i en ildfast form. Strø over 2-3 ss med sukker og litt olivenolje. Legg hvitløksbåtene med skall i samme form og sett i ovnen på 180 grader i ca 1 time. Resultatet er søte bakte tomater og hvitløk. Kutt sjalottløk å putt i en kjele med litt olivenolje og stek på middels varme til de er blitt blanke og myke. Tilsett 2 ss med rødvin og kok til rødvinen nesten er helt borte. Tilsett boksen med de hermetiske tomatene og la koke i noen få minutter. Når tomatene og hvitløkene er ferdig bakte i ovnen heller du disse også opp i kjelen (husk å ta skallet av hvitløken). Kjør helt glatt med en stavmikser. Smak til med salt og eventuelt sukker. Avkjøle pizzasausen.

For å oppnå den virkelig gode å sprø bunnen er det supert og steke bunnen to ganger. Jeg bruker en pizzastein, men fungerer også på en langform eller liknende. Sett ovnen på 250 grader. Start med å rydde kjøkkenbenken og hell på litt mel. Ta et og et deigemne og press ut til en sirkel på ca 25-30 cm i diameter. Jeg bruker kun hendene, men det er lov å bruke en kjevle også.

Ta på litt avkjølt pizzasaus og sett i ovnen. Stek pizzabunnen med saus i ca 2-3 minutter til deigen har satt seg. Dette gjør det veldig enkelt etterpå når man skal lage ferdig pizzaen.

Stable alle de halvstekte bunnene på en rist og med et bakepapir mellom hver. Nå mangler bare sjarmøretappen og det er å legge på fyllet og steke ferdig på grillen. Dette er helt perfekt metode når man har gjester siden alt er klart. Da kan gjestene selv velge hva de vil ha på pizzaen sin.

Når det kommer til «fyllet» på pizzaen er det mange forskjellige ønsker. Det viktigste for meg er å bruke gode oster (men ikke for mye ost). Jeg bruker fersk mozzarella ,parmesan og revet god ost. Dette er basen på alle pizzaene. Jeg liker å lage mange forskjellige pizzaer hvis vi har gjester. Parmaskinke med pinjekjerner og ruccola er en klassiker, spicy «salame piccante» med rødløk. Bacon og sopp, Quattro formaggio (ostene over + gorgonzola) Her er det bare fantasien som setter begrensinger. Legg på dine favoritter.

Legg pizzasteinen på grillen. Ha på maks varme og stek pizzaen ferdig i grillen. Det tar ca 3-5 minutter avhengig av hvor varmt du klarer å få det i grillen. Nå er det bare å sette seg ned å nyte deilige pizzaer. Server