Nybakte kråketær

I natt var det helt umulig å sovne. Noen netter blir slik uansett hvor gjerne jeg vil lukke øynene. Noen ganger er det hodet som ikke får roet seg etter dagens ærender, kroppen nekter å slappe av eller en kombinasjon. I natt var det førstnevnte. Jeg ga opp og stod til sist opp og satte en halvannen deig til safranknuter med smør- og vaniljefyll som jeg tenkte at samboeren min kunne ta med seg på jobb til glede for sine kollegaer. Det jeg imidlertid ikke hadde tatt med i mine beregninger, var at blandingen med melk, smeltet smør og melis som hadde fått et raskt oppkok, også skulle få tid på seg til å kjøle seg ned til 37 gr. for at jeg kunne ha i gjæren. Etter to timer var den fremdeles ikke blitt lunken. Etter 7 timer med kjøkkenbenken, kunne jeg endelig ta ut det 6. og siste brettet med safranknuter. Og knuter ble det! Eller, i hvert fall en grafisk versjon av kråketær i ulike vinkler ble det i hvert fall.

Safran, eller crocus sativus er et svært dyrt krydder. De som har peiling på området og en gane for slikt, sier at det merkes godt på smaken, men jeg må nok innrømme at jeg ikke er i stand til å skille ut safransmaken i gjærbaksten. På UiBs nettside kan jeg lese om safran"Safrankrokusen blomstrer om høsten, med opptil fire rosa blomster, hvor hver av dem har griffel med tredelte oransje trådformet arr som er 25-30 mm lange. Blomstene lukter søtt honningaktig av nektar. Det er arrene som blir tørket til krydder. Safran er verdens dyreste krydder. Det må til ca. 100.000 arr til ett kilo safran, og da disse er håndplukket, sier det seg selv at dette blir dyrt. Safran er også det mest forfalskede krydderet, pga prisen. På turistmarkeder rundt om i verden blir gurkemeie, fargetistel og
ringblomst ofte solgt som safran. For å sikre seg mot forfalskninger er det derfor best å kjøpe hel safaran og ikke safranpulver. Da kan man visuelt fastslå om det er ekte vare eller en forfalskning."

Jeg fulgte ikke oppskriften til punkt og prikke i dag heller. For det første hadde jeg ikke nok safran. Samboeren min hadde klart å overse at safrran i enkelte butikker selges i "mg", men jeg tok en snarvei og spedde på med gurkemeie for fargens skyld. Jeg smeltet halvparten av smøret i melken og meningen var at den siste halvparten skulle jeg ha i deigen mot slutten av eltetiden for å få en mest mulig smidig deig. Smøret måtte jeg derimot holde litt igjen på, for jeg så at jeg fikk litt knapt med mel, men jeg tror det ble nok smør i likevel med tanke på smør- og vaniljefyllet. Deigen ble ikke enkel å ha med å gjøre, men den ble utrolig saftig og god. Når jeg stod ved kjøkkenmaskinen og så eltekroken spise seg igjennom lag for lag med deig på sin runddans rundt i bollen, tenkte jeg at det kunne minne om et hav bestående av fløyelsgrøt.

Jeg reduserte steketemperaturen med 20 gr. og stekte bollene i 10 minutter på varmluft. Jeg var litt spent på resultatet og ble positivt overrasket. "Kråketærne" mine ble uansett så gode at jeg må forsøke denne oppskriften på vanlige boller en gang, for å se hva som er den store forskjellen.

Nøkkelord: