Smerter i Gluteus Maximus

Jeg har hatt et opphold hos manuellterapeuten jeg begynte til i april i år etter et fall under et epilepsianfall i november i fjor, men jeg er fremdeles plaget. I går hadde jeg derfor en time til manuellterapeuten jeg har gått til tidligere. Han er en relativt ung mann som virker til å være oppdatert på det nyeste innen behandlingsformene innen hans fagfelt. En manuellterapeut har to års etterutdanning etter fysioterapistudiet. Smertene har endret seg siden jeg var der for tre måneder siden og han ønsket derfor å undersøke meg på nytt. Smertene i ryggen er så og si, med enkelte dagers unntak, helt borte og smertene er nå kun lokalisert på utsiden av høyre hofte/setemuskel. Jeg har forsøkt å "kartlegge" i hvilke tilfeller og bevegelser jeg får smerter og ut fra det kunne han konstatere at Gluteus maximus (Wikipedia) var den rammede muskelen. Han kunne også kjenne at den var svært stram. Han tøyde og bøyde meg i ulike retninger og kunne konstatere at problematikken er muskulær og ikke i bekkenet.

"Gluteus maximus også kalt den store setemuskelen, er kroppens største enkelte bukmuskel og er kroppens største muskel sammen med quadriceps femoris, det vil si den firhodete lårmuskelen. Gluteus maximus øvre innfestning sitter i bekkenbenets bakside og den nederste på lårets bakside og ytterside. Denne muskelen tar hånd om benets bevegelse. I det hverdagslige livet har denne muskelen forskjellige arbeidsområder."
Øvelser hvor denne muskelen brukes er i knebøy, markløft og utfall.

Han forsøkte å behandle meg med å trykke på triggerpunkt: "Man behandler triggerpunkter ved at behandleren palperer (undersøker med fingrene) huden og musklene under og leter etter spenninger (muskelknuter). Når et spenningspunkt er lokalisert, trykker behandleren på dette punktet til han/hun merker at spenningen slipper taket. Det er viktig at behandleren alltid vurderer hvor mye trykk som skal påføres for å få spenningen til å løsne helt. Som behandler er man ofte ute etter at pasienten kjenner at det stråler når man trykker på punktet, og at de merker at spenningen slipper litt etter litt. Pasientene blir bedre etter behandling, men det kreves ofte flere behandlinger før et triggerpunkt slipper helt."

Han sa at om jeg ble bedre eller verre, var det bra, for det viste at behandlingen hadde effekt, men om jeg ikke merket noen endring må han til med "kraftigere midler" og da blir "dry needles" (intermuskulær stimulering) neste behandling. Jeg håper jeg slipper det. Dry needles er effektivt, men det er svært smertefullt i det han vrir og vender nålen inn i muskelen. Det føles som å få kraftige støt, men når nålen først står i og er der i 20 minutters tid, gjør det ikke vondt.

"Dry needles brukes med svært gode resultater ved overbelastning i muskulaturen. Ofte utsettes musklene for mer belastning og stress enn det man tåler, og spenninger og krampetilstander oppstår. Mange små kramper i muskulaturen er små muskelfibrer som knyter seg sammen. Dry needles utføres ved at man går inn med nålen og treffer krampen. I det nålen treffer, lades spenningen i krampen ut, noe som resulterer i en maksimal muskelkontraksjon/sammentrekning, sier Døving."
Kilde: "Nålestikk mot muskelsmerter"