Kurs i SuperNova 12.-16. desember

I uken 12.-16. desember var jegassistent på et kurs i bruk av SuperNova. Det var i alt 5 deltakere og alle var svaksynte. Det byr på en litt ekstra utfordring når jeg selv er blind, men det løste vi fint ved at de slo på talen når jeg kom for å se hvordan det gikk med de og jeg kunne ut ifra det hjelpe de. IKT-instruktøren forklarte for det meste, men jeg gjennomgikk kontrollpanelet for talestøtten. Mange svaksynte, og særlig de som har sett bedre før, vil gjerne bruke skjermen mye. De øker og øker forstørrelsen, mister mer og mer oversikten og sliter seg ut både i øyne, hode og nakke/skuldrer. De kommer i en ond sirkel. Hadde de benyttet seg mer av talen, f.eks. under skriving og lesing, hadde de spart mange krefter. Talen kan fortelle hver bokstav og/eller hvert ord du taster inn og den leser linje for linje når du bruker piltastene. Og, ikke minst, bruke hurtigtaster i Windows/Office istedenfor mus! Den burde aldri ha blitt oppfunnet... Men jeg ser den kan være effektiv.

Jeg og IKT-instruktøren har jobbet en god del sammen i løpet av noen år nå og kjenner hverandre godt. Vi samarbeider fleksibelt og utfyller hverandre.

Denne gangen var det svært sosiale deltakere. Det var et grunnkurs for yrkesaktive som kun hadde 8 deltakere og vi var de eneste på huset. Vi samlet oss derfor, alle sammen, og skravlet og hadde det artig med kveldskaffen. På avslutningskvelden fikk vi servert bløtkake, men jeg tror ganske mange var mette etter en laksemiddag og pavlova-dessert. Men det skal sies, desserten var blant de beste, men ingenting slår Hurdalsenterets panacotta.

Selv merker jeg at jeg "ikke er den samme" som tidligere. Jeg er ikke like utholdende og blir fortere sliten i hodet. Under hele uken måtte jeg sove to timer mellom dagens kursøkter og middag. Jeg håper, og tror, at det skyldes det siste epilepsianfallet i slutten av november med trolig hjertestans, men sikker er jeg jo ikke. Det kan også skyldes alle epilepsianfallene jeg har hatt det siste året, epilepsimedisinene eller en kombinasjon av dette. Epilepsimedisiner er kraftige medisiner.