Feilmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2405 av /home/lisbaedo/public_html/includes/menu.inc).

Bloggen til Lise

Lises versjon av Marits havrebrød

I dag stod jeg på kjøkkenet og ville lage havrebrød fra Marit, men hjernen min var rett og slett avslått og klarte ikke å tenke rekkefølge og gram. Istedenfor satte jeg meg til å kutte opp frukt til en deilig fruktsalat. Det krever litt mindre hjernekapasitet å kutte opp frukt enn å skulle lage deigen til et brød. Mens jeg kuttet opp frukten, hørte jeg på bok nr. 14 i "Hannah"-serien til Laila Brenden. NLB har nå lest inn til og med bok nr. 19, så julelektyren min er sikret for i år. I salaten hadde jeg epler, pærer, druer, melon, kiwi og, siden det er jul, hadde jeg i klementiner. Og, for ikke å glemme, rosiner. Jeg hadde noen ringer fersk ananas liggende i kjøleskapet fra torsdagens middag liggende, men siden fruktsalaten er en dessert som gjerne blir stående i kjøleskapet i tre dager, ønsket jeg ikke å bruke ananasen. Jeg er redd den ville bli dårlig.

Min mor hadde forsøkt å ringe meg mens jeg hadde kuttet opp frukt til fruktsalaten. Da jeg var ferdig med å skravle litt med henne, så jeg på havrebrødoppskriften igjen og forenklet den. Jeg hadde jo lagt 2 ss chiafrø i bløt i 2 dl vann, så jeg ville gjerne fullføre det jeg hadde begynt på. Jeg droppet fordeigen til Marit og la væskemengden sammen til totalt å være 8 dl og fordelte de 150 g hvetemel fra fordeigen med 50 g hver ekstra på grovt sammalt hvete, havremel og havregryn slik at ingredienslisten ble som følger:

  • 8 dl vann
  • 1 1/2 ss maltekstrakt
  • 50 g gjær
  • 500 g hvetemel
  • 200 g grovt sammalt hvetemel
  • 200 g havremel
  • 100 g havrekli + til strøssel
  • 200 g havregryn, store eller lettkokte
  • 1 ts salt

Jeg lunket væsken og hadde i massen det var blitt ut av chiafrøene også i væsken. Jeg hadde i litt maltekstrakt. Jeg laget havremel ved å måle opp 200 g havregryn og kjøre det i hurtighakkeren i noen sekunder. Deretter målte jeg opp 200 g havregryn og 100 g havrekli. Jeg hadde væsken i bollen til kjøkkenmaskinen og lot den begynne å jobbe før jeg hadde i det grove melet. Da innså jeg at jeg umulig kunne ha 500 g vanlig hvetemel i denne deigen. Det kom til å bli en voldsom grov deig. Jeg valgte å ha i 3 dl hvetemel, men da deigen var "mettet", hadde jeg i 2 dl ekstra vann, og hadde dernest i ca. 7 dl hvetemel til inntil jeg fikk en passelig deig. Jeg satte deigen til heving i en time, men syntes den kunne få en halv time til på seg. Jeg la deigen i tre godt smurte brødformer, stakk en gaffel ned i deigen for å unngå at de skulle sprekke på toppen under steking og lot dem etterheve i 30 minutter. Jeg penslet brødene på toppen med kaldt vann og stekte dem i 60 minutter, men de hadde hevet seg lite i stekeovnen. Generelt syntes jeg denne deigen hevet seg noe dårlig. Jeg tok brødene ut av brødformene og lot dem stekes i 10 minutter uten brødform for å få bort litt av fuktigheten i brødet.

Edit - skrevet søndag 16. desember 2018: Vi smakte på havrebrødet til frokost i dag for å se om det var blitt veldig kompakt. Det var det.

Nøkkelord:

Nydelige sjokoladekjeks

Sjokolade smaker alltid godt. Det synes samboeren min også. Jeg ville i går forsøke å lage sjokoladekjeks med sjokoladebiter med min lille egne vri for å få enda mer sjokolade i kjeksene. Jeg smeltet smøret og avkjølte det. For å få det enda hurtigere avkjølt, hadde jeg smøret over i en bakebolle av metall som jeg satte ned i kaldt vann. Jeg målte opp 250 g brunt sukker og 100 g vanlig sukker og vispet det godt sammen med en stålvisp. Deretter hadde jeg i to egg og én eggeplomme og rørte det sammen. I mangel av et verktøy for å skille eggehvite og eggeplomme, bruker jeg hånden til å løfte eggeplommen opp fra eggehviten. Det fungerer veldig bra - og hånden er nyvasket. Mens det stod og hvilte seg i et par minutter, ryddet jeg litt og fant frem miksmasteren. Jeg pisket det hele til det fikk en konsistens som lignet eggedosis. Jeg blandet inn 350 g hvetemel og begynte å gjøre det med miksmasteren, men fant ganske raskt ut at hendene var bedre egnet. Jeg synes deigen var ganske løs og hadde i 50 g ekstra hvetemel. Jeg hadde også i ganske godt med Freias sjokoladesaus. Da måtte jeg ha i 50 g ekstra hvetemel i tillegg til det jeg hadde hatt i fra tidligere. Til slutt hadde jeg i 4-5 never denne melkesjokoladenfra Tea & Coffee i tillegg til en pose Non-stop. Jeg hadde derfor i en god del mer sjokoladebiter enn hva det stod i oppskriften. Jeg satte deigen kjørlig.

Jeg skulle i et telefonmøte og tiden gikk litt ifra meg i går, i tillegg til at jeg var trøtt og sovnet tidlig, men jeg våknet allerede kl. 4.30 og var våken og opplagt. Allerede kl. 6.30 stod jeg på kjøkkenet og trillet teskje-store kuler og satte de på stekebrett med litt mellomrom i mellom. Jeg stekte de i 12 minutter på 210 gr. Dette viste seg å være passelig. Jeg smakte på en kjeks og de var farlig nydelig gode!

Nøkkelord:

Lusseloff

I dag er det 13. desember og St. Lucia. Jeg kan huske vi som barn i barnehagen gikk hvitkledd med glitter i håret og tente lys gikk i tog og sang "snart senker natten seg, i stall og stue..." med lyse, fine stemmer. Jeg husker jeg et år fikk gå fremst i toget fordi jeg hadde langt, lyst hår. I dag bruker de elektriske lys, men jeg tror vi brukte ekte lys da jeg var barn, men helt sikker på det skal jeg ikke være.

På jobben til samboeren min skulle noen gå i tog og dele ut lussekatter og jeg sa meg villig til å være én av de som kunne bake en porsjon lussekatter. Jeg har egentlig aldri sett hvordan en lussekatt ser ut, så jeg turte ikke garantere for utseendet, men bake kunne jeg alltids gjøre. Jeg vurderte å bruke denne oppskriften på lussekatter, men jeg endte opp med å bruke denne oppskriften på havregrynsboller med rosiner som jeg synes er en utrolig god bolleoppskrift. Jeg doblet oppskriften, dvs. at jeg brukte 1,2 l. melk. Jeg smeltet ca. 100 g av smøret og varmet opp melken til å bli lunken. Jeg skulle ha i safranen, men det viste seg å være lettere sagt enn gjort. Samboeren min hadde fått tak i safran i noen små poser og jeg tenkte det da var å helle innholdet direkte ned i kjelen, men jeg fant etter hvert ut, egentlig ved en tilfeldighet, at inni posen med safran var det en ny pose som safranen lå i. Posen fra den første posen lå og svømte i melken allerede. Jeg fikk fisket den opp og åpnet den og helt ut innholdet og jeg tror all safranen kom ut fra begge posene til slutt.

I bakebollen hadde jeg blandet sammen 200 g havregryn (jeg doblet ikke mengden havregryn) og litt av hvetemelet) før jeg hadde i væsken. Jeg måtte ha i ganske mye mer mel før jeg kunne si meg fornøyd med deigen. Til slutt eltet jeg inn de siste 200 g av smøret. Jeg lot deigen heve litt kjørligere på kjøkkenbenken (og ikke på badegulvet som jeg vanligvis gjør) fordi jeg visste jeg kom til å være borte i halvannen time fordi jeg skulle til tannlegen. Og, riktig, da jeg kom tilbake etter nøyaktig halvannen time, var deigen vokst litt over kanten på bollen, men ikke verre enn at jeg puttet den nedi bollen igjen. Jeg delte deigen i tre emner og delte de igjen i ca. 10-12 mindre emner. Jeg trillet hvert emne ut til en lang pølse, la den i en U og tvinnet de sammen. Den fasongen heter visst "gutt". Jeg registrerte at jo flere jeg bakte, jo lenger ble de. Samboeren min sa at jeg laget "lusseloff" og det var egentlig en god betegnelse på hva jeg laget! Men, han hadde sagt til sine kollegaer at fasongen på mine lussekatter ikke skulle bemerkes, men jeg ser for meg at de har smilt litt over mine "lusseloffer" på jobb i dag. Jeg stekte de på 230 gr. i 10 minutter. Da tok jeg brettet ut og ringte min mor på Facetime. Hun mente de så passelig stekt ut.

Nøkkelord:

Sirupsspekulasjer med Non-stop

Jeg har tidligere fortalt om mine minner rundt sirupsspekulasjer og skal ikke gjenta det til det kjedsommelige, men nå nærmer jo julen seg, og med den hører også duften av anis, kanel og ingefær. De krydderne du finner i sirupsspekulasjene.

Jeg målte opp sirup, sukker og kremfløte og kokte dette opp. Deretter rørte jeg inn smør i klatter. Jeg hadde i krydderet. Jeg fant ikke malt pepper i farten, men malte pepperet fra kvern. Det fikk duge. Jeg hadde også i ingefær, kanel og selvfølgelig den fantastisk gode, duftende anisen. Jeg rørte også inn natron og hornsalt. Det luktet ganske sterkt av hornsaltet når det kom i kontakt med det litt varme innholdet i kjelen. Til slutt rørte jeg inn ca. 450 g hvetemel. Da jeg skulle sette inn kjelen i kjøleskapet, fikk jeg et problem: Jeg fikk ikke plass. Jeg satte istedenfor kjelen med lokk i en plastkasse med lokk og satte den på verandaen. Det var -0,9 da jeg satte den ut kl. 12.00, så det var litt kaldere enn i kjøleskapet, men det fikk våge seg. Kl. 16.00 var det -2,4 gr. ute og jeg hadde ikke samvittighet til å la den stå ute lenger. Istedenfor satte jeg den ut i den ytre gangen vår hvor det fortsatt er kaldt, men trolig ikke kuldegrader.

Rundt 20.00-tiden tok jeg deigen på bakebordet og kjevlet den flat. Jeg forsøkte å bruke linjal og bruke den som hjelp til å skjære beint, men det gikk ikke så bra. Jeg måtte til slutt krype til korset og be samboeren min om hjelp. Mine forsøk hadde resultert i ulik størrelse på bitene og ikke aner jeg hvordan. Jeg kjevlet ut en stor leiv og samboeren min brukte knapt halvannet minutt og hele leiven var risset opp. Akkurat da var jeg litt misunnelig på ham som hadde to øyne som fungerte. Det er ikke ofte jeg tillater meg å være misunnelig på at andre har synet i behold, for det er bortkastet og meningsløs energi, men jeg kjente at det hadde vært praktisk å ha noen øyne der og da som hadde gjort det der så raskt og effektivt. Jeg la bitene over på stekenrett og puttet på Non-stop. Det var samboeren mins idé. Jeg stekte det første brettet i 7 minutter og tok det ut. Det samme med det andre brettet - trodde jeg. Da alarmen for nedtelling på mobilen gikk innså jeg at jeg hadde rukket å gjøre utrolig mye på de 7 minuttene. Småkakene var brunsvidd. Historikken viste at Siri hadde oppfattet at jeg sa "tjue" istedenfor "sju". Jeg valgte å sette inn det første brettet i ovnen i 3 minutter til fordi jeg synes at noen av kakene fortsatt kjentes litt myke ut. Etter de siste 3 minuttene ble de perfekte! Det å ha Non-stop på sierupsspekulasjonene viste seg å være ganske så godt.

Nøkkelord:

Brownieoverraskelse

I dag fikk jeg lyst til å overraske samboeren min samtidig som jeg hadde lyst til å gjøre noe på kjøkkenet. Jeg ville derfor lage en liten porsjon browniemuffins. Jeg laget disse til mine kjære nevøer i juni tidligere i år, men da ble det dobbelt porsjon fordi jeg tenkte feil da jeg smeltet smøret. Nå laget jeg halv porsjon og smeltet kun 50 g smør og hadde i 100 g sjokolade. Jeg vispet sammen 2 egg og 1,75 dl sukker. Jeg hadde i 1 ts vaniljesuker. Jeg blandet inn den noe avkjølte sjokoladen i eggeblandingen. Jeg fylte røren i muffinsformene. Jeg har et målebeger som tar litt mer enn en halv desiliter som jeg er svært glad i til det formålet. Litt gris blir det, men jeg får det til selv og det er hovedsaken. Det ble 6 muffins. Jeg stekte de på 190 gr. i 30 minutter. Jeg sjekket med en kakenål om de var godt nok stekt. Jeg synes at brownie er vanskelig å se om er ferdig stekt, og særlig når de er i muffinsformer.

Nøkkelord:

Vellykkede pitabrød - endelig!

I går var planen å ha taco til middag, men tiden gikk plutselig litt ifra oss. Istedenfor ble det pizza fra Peppes. Det er ingen dum idé en gang i blant det heller - bare det ikke blir for ofte - det har hverken helsen eller lommeboken godt av. Middagen ble derfor forskjøvet til i dag, men etter å ha stått på kjøkkenet i litt mer enn tre timer, kunne jeg sette middagen på bordet. Til salaten delte jeg opp klemmentiner, agurk, perletomater, eple, paprika og ananas. Jeg fant hele tre påbegynte bokser med druer i kjøleskapet, men ingen av dem var i en slik forfatning at jeg ønsket å bruke dem i salaten. Alle gikk i søppelbøtten i tur og orden.

Jeg ville forsøke å lage en ny salsa - mild ananassalsa - og brukte en halv, fersk ananas og en halv agurk i tillegg til litt limeskall og kjørte det i hurtighakkeren til en jevn mos. Jeg var litt skeptisk til resultatet. Jeg laget også min samboers favoritt, mango- og jordbærsalsa, hvor jeg moste mango, jordbær, tørket aprikos samt litt koriander og mynte til en jevn mos. Jeg måtte bruke utenlandske jordbær i dag, men de var overraskende friske og gode. Mulig jeg brukte litt lite sukker i mango- og jordbærsalsaen denne gangen, for den ble kanskje litt sur.

Vi skulle ha pitabrød til tacoen i dag. Jeg har tenkt og tenkt og forsøkt å se hva som har vært annerledes fra de to første gangene jeg laget pitabrød da jeg fikk det til og de siste gangene da jeg har mislykkes mer, dvs. at de ikke har hevet seg godt nok under stekingen. Da jeg laget pitabrød 31. mai og 23. juni i år stekte jeg de på 250 gr. fordi stekeovnen vi da hadde ikke gikk høyere. I mai brukte jeg kjøkkenmaskin mens jeg i juni laget deigen for hånd. Jeg har stort sett byttet ut melken med vann og laget deigen grov ved å bytte ut deler av det fine hvetemelet med havregryn og grovt mel. De siste gangene har jeg laget deigen i kjøkkenmaskin og brukt vann istedenfor melk. I dag bestemte jeg meg for å lage deigen for hånd og bruke melk istedenfor vann. Jeg ville også forsøke å gå litt bort fra de fleste oppskriftene jeg har sett på og steke pitabrødene på 250 gr. istedenfor 275 gr. Jeg smeltet smøret og hadde i melken. Da trenger jeg nesten ikke å varme opp melken for å få den fingervarm fordi den varmes opp av smøret. Jeg smuldret i gjæren. I bakebollen gjorde jeg klar mesteparten av melet. Jeg hadde i ca. 60 g havregryn og 100 g grovt hvetemel (jeg hadde ikke mer). Resten var fint hvetemel. I tillegg hadde jeg 1 ts salt. Jeg knadde deigen smidig og fin og satte den til heving i ca. 25 minutter. Jeg delte deigen i to og delte hver halve del i fire emner. Etter at emnene hadde fått hvile litt, kjevlet jeg dem ut til flate leiver på ca. 12-15 cm i diameter. Samboeren min hadde kontroll på stekingen. Det viste seg at 250 gr. fungerte mye bedre. Så godt som alle pitabrødene ble brukbare og blåste seg opp slik at det ble en god luftlomme i de. Han sa at 7 minutter var litt for kort tid og 8 minutter var litt for lang tid. Det perfekte var akkurat 7,5 minutters steketid. Endelig fant jeg ut av det!

Nøkkelord:

Startskuddet for julen 2018 med risboller

I dag, 9. desember, gikk startskuddet av for julen 2018 her i heimen når det kom til julebaksten. Ja, riktignok tyvstartet jeg litt da jeg laget brune pinner i oktober, men det er jo lenge siden nå... Forrige helg pyntet vi med våre 7-armede lysestaker i vinduskarmer og på kommoder. I dag laget jeg risboller som alltid hører med til julen. Jeg husker da jeg som barn og min tante satt nede i kjelleren og malte sammen, gikk vi stadig inn i boden der kakeboksene stod og forsynte oss med hver vår risbolle både to og tre og fire ganger i løpet av en dag.

Jeg begynte med å måle opp og dele opp delfiafettet i mindre biter. Jeg delte det i mindre biter for at det skulle smelte raskere. Jeg smeltet det på lav varme og hadde deretter i 100 g kokesjokolade som smeltet i fettet. Jeg kokte opp vann i vannkokeren og stelte til en kopp med sterk pulverkaffe og målte opp 2 ss kaffe i sjokoladeblandingen. Dette lot jeg stå til avkjølning mens jeg pisket sammen ett egg og 150 g melis i tillegg til 1 ts vaniljesukker. Mens miksmasteren vispet eggedosis, ryddet jeg litt inn i oppvaskmaskinen. Jeg hadde i den noe avkjølte sjokoladeblandingen i eggedosisen. Til slutt blandet jeg inn 6 dl puffet ris. Da jeg laget risboller til jul i fjor klarte samboeren min å kjøpe puffet hvete, men det fungerte fint det også.

Nå kom jeg til det jeg haddde tenkt ville bli mest utfordrende å få til; fylle opp muffinsformene. Jeg hadde en engangshanske på venstre hånd og hadde en spiseskje i høyre hånd som jeg også holdt mufinsformene med. Jeg fylte en skje med puffet ris og justerte innholdet litt med hånden jeg hadde hanske på. Deretter tok jeg tuppen av håndtaket på skjeen i munnen og fikk lagt skjeen i muffinsformen og løsnet innholdet ned i muffinsformen ved hjelp av hånden med hansken på. Hånden som ikke hadde hanske på brukte jeg til å finne ny muffinsform. Dette synes jeg fungerte veldig bra - og så får det heller se litt rart ut sett fra utsiden. Det viktigste er at jeg fikk det til!

Nøkkelord:

Vafler av rester i kjøleskapet

Vafler er alltid godt og i dag ville jeg bruke opp litt rester fra kjøleskapet og laget derfor vafler til hverdags med rømme. Da ble det gjerne ikke så sunne vafler som jeg gjerne skulle hatt, men det fikk heller våge seg for denne gang. Jeg fikk brukt opp de 4 siste eggene jeg hadde og pisket disse lett sammen med 1,5 dl sukker. jeg hadde i et beger rømme og avkjølt, smeltet og vispet dette inn sammen med egget og sukkeret. Deretter hadde jeg i bakepulver og vanilesukker. Jeg forsøkte å gjøre vaflene litt sunne ved å ha i 2,5 dl havregryn (dvs. 100 g) og 1,5 dl grov sammalt hvete. Resten hadde jeg vanlig hvetemel. Og nå kom prosjektet mitt for å tømme kjøleskapet for rester: Jeg hadde en liten rest av kaffefløte stående igjen etter at samboeren min laget eggelikør og jeg hadde en påbegynt kremfløte.

Jeg fikk litt hjelp av samboeren min til å stille inn vaffeljernet til å pipe på trinn nr. 3. Da ble vaflene passelig stekt. Jeg satte både vaffeljernet og bollen med røre på et stekebrett. Da gjør det ingenting om jeg griser litt med røren - det er bare å vaske brettet etterpå. Jeg bruker en bred stekespade i plast til å få løs vaffelen fra jernet. Jeg synes det gikk veldig bra å steke vafler denne gangen.

Nøkkelord:

Disse muffinsene har jeg troen på!

I dag var jeg litt i beit for hva jeg skulle fylle dagen med. Jeg hadde gjort alt organisasjonsarbeid som stod på "to do"-listen min og jeg kunne ikke bake vaniljesnurrer med Non-stop til min samboers jobb på en fredag - de kan ikke vente helt til mandag med å bli spist. Jeg ville likevel gjøre noe på kjøkkenet. Jeg så etter hva jeg hadde igjen i skap og skuffer på kjøkkenet etter at jeg hadde laget en dobbelt porsjon av trøffelkonfekt som nå står til avkjølning i kjøleskapet til i morgen. Jeg hadde igjen 50 g mørk 70% sjokolade, men det var det hele. Valget falt på sjokolademuffins med kaffe som jeg ikke har forsøkt før. Jeg er med i en komité som planlegger et seminar lørdag 9. og søndag 10. februar 2019. Der skal vi stå for noe å bite i i kaffepausene selv og jeg har begynt så vidt å se på hva som kan lages. Jeg begynte så vidt på prosjektet i romjulen i fjor til et samme arrangement, men da ble det ikke noe av siden det skulle avholdes på et hotell som ikke tillot medbragt mat. I år skal seminaret avholdes i et kommunalt lokale for fritidsorganisasjoner. Siden jeg som nevnt kun hadde en halv plate mørk sjokolade igjen, måtte jeg lage halv porsjon, men siden full oppskrift skulle gi 42 muffins, tenkte jeg at det holdt i massevis. Jeg stusset likevel litt - 42 muffins og kun 3 1/2 dl hvetemel på hele oppskriften? Jeg så igjennom oppskriften. Den er veldig enkel. Alt det tørre skal blandes sammen og deretter skal det våte has oppi det tørre og alt blandes sammen. Jeg synes hele fremgangsmåten så merkelig ut og jeg var fristet til å gjøre om på den, som f.eks. å piske smørkrem av sukker og egg eller eggedosis av egg og sukker, men jeg bestemte meg for å følge oppskriften.

Jeg målte opp mel, sukker, bakepulver, vaniljesukker og kakao i en bolle og blandet det lett sammen. Jeg kokte vann i vannkokeren og laget til en kopp med sterk pulverkaffe - det er det beste jeg har å tilby her i huset når det kommer til kaffe. I en kjele smeltet jeg smøret og hadde i sjokoladen oppdelt i biter. Det står at man skal ha 1 dl smeltet smør i røren, dvs. med andre ord 90 g smør. Jeg glemte meg og smeltet derfor ca. 100 g, men siden jeg laget halv porsjon, skulle jeg bare ha halvparten. Jeg løste det ved å måle opp 1/2 dl av det smeltede smøret. Jeg blandet inn kaffen, fløten og egget i smør- og sjokoladeblandingen og hadde det i det tørre. Jeg rørte godt. Ja, så godt at håndtaket på ballongvispen min knakk... Den var bare i plast og var blitt 3-4 år. Jeg smakte så vidt på røren og jeg ble overrasket over hvor god den var. Jeg tror at disse muffinsene virkelig kan være gode!

Jeg fylte muffinsformene og ble overrasket - jeg fikk bare 7 muffins. I oppskriften stod det jo merkelig nok at jeg skulle få 42 muffins av full oppskrift. Jeg tenkte. Oppskriften er hentet fra en bok jeg har skannet inn. Jeg tror det rett og slett må ha sneket seg inn en OCR-skannefeil hvor 4-tallet egentlig skulle være et 1-tall. Da kan det stemme at full oppskrift gir 12 muffins og at jeg fikk 7 muffins nå. Jeg stekte muffinsene i 13 minutter på 210 gr. Jeg sjekket med en kakenål midt i en av de største muffinsene og kakenålen var helt ren når den ble trukket ut fra muffinsen.

Nøkkelord:

På tide med ost- og skinkehorn igjen

En fast ingrediens i vårt fryseskap det siste halvannet året har vært grove ost- og skinkehorn. Ved en feiltakelse klarte jeg å steke de for lite en gang og etter det har jeg med vilje stekt de for lite for å fryse de ned halvstekte, slik at jeg steker de ferdig når jeg tar de opp av fryseren. På den måten får jeg nystekte horn hver gang når jeg finner ut at jeg vil ha det til frokost eller lunsj. Rett og slett fantastisk, for å bruke Ingrid Espelids favorittuttrykk. Siden fryseren nå var tom for ost- og skinke horn, var det på tide å bake en ny ladning. Det ble derfor dagens hovedbeskjeftigelse selv om jeg ikke var kommet meg helt etter sykehusinnleggelsen i forrige uke. Jeg var veldig tørst og hadde vondt i hode, noe som sikkert kom av at jeg hadde 38,6 på det meste i temperatur.

Jeg la først 3 ss chiafrø i bløt i 2 dl vann. Chiafrø er små frø som inneholder mye stivelse og som er enormt næringsrike. Jeg laget ellers halv oppskrift fordi jeg da antok at jeg ville få omtrentlig full oppskrift når jeg la til de 2 dl med chiafrøene. Det skulle vise seg å stemme ganske så bra - jeg fikk 24 horn. Jeg varmet opp 3 dl vann og hadde i litt sukker. Deretter hadde jeg i massen til chiafrøene og vispet det godt inn slik at jeg fikk en litt tyktflytende, jevn masse uten klumper. Jeg smuldret i gjæren og sørget for at det ikke var klumper igjen av denne. Jeg målte opp ca. 3 dl havregryn, ca. 5 dl grov hvetemel og 10 dl fint hvetemel i bakebollen og hadde i litt salt før jeg blandet det godt sammen. Deretter hadde jeg i væsken og begynte å elte det sammen. Jeg så straks at jeg hadde hatt i litt for mye mel i forhold til væske i bollen og hadde i litt mer væske. Det tror jeg reddet deigen fra å bli hard og kompakt. Jeg justerte deigen med litt hvetemel, men det trengtes ikke stort. Til slutt hadde jeg i ca. 150 g romtemperert smør i terninger. Deigen ble veldig smidig og luftig. Jeg satte deigen til heving i en time, men da timenn var gått, synes jeg den kunne få en halv time til på seg.

Jeg kjevlet, delte opp i pizzastykkker, la på fyll og rullet sammen. Mens jeg gjorde dette så/hørte jeg på "Farmen" som jeg hadde noen episoder etterslep på. Tiden går fort når man har noe underholdende å fylle tiden med. Jeg satte brettene til heving i 40 minutter og stekte det første brettet i 10 minutter. Da jeg skulle ta ut det andre brettet, skulle jeg først flytte det første brettet fbort fra komfyren for å gjøre plass til det varme brettet. Da synes jeg at det første brettet så veldig lite stekt ut - et horn var helt mykt å ta på. Jeg lot derfor det andre brettet steke i 5 minutter lenger, dvs. 15 minutter, og jeg satte inn det første brettet igjen og lot det stå inne i 7 minutter til for å bli litt mer stekt.

Nøkkelord:

Jeg forsøkte meg på ungarsk gulasj

Da jeg i forrige uke var innlagt på sykehus fikk jeg en formiddag servert gulasjgryte. Jeg var litt skeptisk, det er jeg alltid til gryter som inneholder poteter, men jeg ble svært positivt overrasket. Gryten smakte utrolig godt! Inspirert av denne lunsjen på sykehuset, ville jeg derfor lage ungarsk gulasj til middag i dag. Samboeren min hadde fått tak i alle ingrediensene og det var bare å sette i gang med skjærefjøl og kniv. Jeg kuttet opp oksekjøttet i biter og brunet dette. Baconet klippet jeg opp og den ungarske pølsen, som jeg var noe skeptisk til, kuttet jeg også i skiver og deretter biter. Den smakte overraskende godt. Svakt krydret. Jeg stekte baconet og pølsebitene lett og hadde også dette i gryten sammen med kjøttet. Jeg moste løken og hvitløken sammen med litt vann i hurtighakkeren og hadde i sammen med kjøttet i tillegg til oksekraften. Dette fikk stå å småputre i to timer.

Imens skrelte jeg og kuttet opp poteter, gulrøtter og persillerot i tillegg til paprika. Jeg har ikke smakt persillerot før, men den var jo knasende, sprø og utrolig god på smak. Som en frisk og luftig gulrot. Når gryten hadde kokt i to timer, tok jeg av lokket og hadde i grønnsakene. Deretter lot jeg gryten koke uten lokk i 40 minutter. Jeg hadde tenkt å spørre samboeren min om å kjøpe med seg noe fint brød som vi kunne ha inntil, men det gikk i glemmeboken. Istedenfor stekte vi en hvitløksbagett og det fungerte fint. Jeg synes at gryten ble veldig god. Mye smak og god konsistens på kjøtt og grønnsaker. Mulig at grønnsakene ble kokt litt mye. Jeg brukte ganske lang tid på gryten, spesielt kjøttet siden jeg ikke var vant til slikt kjøtt, og det tok meg 4 timer, men det var verdt det. Dessuten gir det meg mer energi å stå på kjøkkenet selv om ryggen verker etter noen timer selv om jeg er flink til å bruke husmorsstolen.

Nøkkelord:

Bollebaking på morgenkvisten

I natt orket jeg rett og slett ikke å sove etter å ha hatt et voldsomt mareritt natt til i går. Da hender det jeg døgner påfølgende natt for å få marerittet litt på avstand før jeg legger meg igjen. For å fylle natten med noe, ville jeg sysselsette meg med noe på kjøkkenet. Valget stod mellom muffins med peanøtter og Non-Stop eller vaniljesnurrer med Non-Stop. Det var virkelig valgets kvaler denne gang. Jeg hadde mest lyst til å begi meg ut på gjærbakst. Det er min favoritt på kjøkkenet, men jeg ville gjerne bake dobbel oppskrift slik at samboeren min kunne ta med seg noen på jobb, men jeg turte ikke å begi meg ut på det prosjektet når jeg baker med tørrgjær. Så trygg er jeg ikke på tørrgjær. Da tenkte jeg at det fikk bli muffins, men da jeg hadde skåret opp smøret i terninger for at det skulle romtemperere seg, 150 g, samme mengde som til en enkel bolleoppskrift, tenkte jeg at jeg kunne jo bake en enkel bolleoppskrift og f.eks. gi den til assistenten min. Det endte opp med det siste.

Det viste seg å være et klokt valg, for for det første hadde jeg litt lite melk igjen og den lille melken som var igjen var blitt sur. Det går fint å erstatte melk i en gjærbakst med vann, men jeg er ikke så sikker på om det går like fint å erstatte melk i en muffinsoppskrift med vann. Jeg hadde i ett egg, sukker og kardemomme. Jeg synes, av en eller annen grunn, at jeg får gjærdeigen bedre til med tørrgjær om jeg har gjæren oppi væsken. Det er en del som gjør det slik, men tørrgjær skal egentlig blandes med det tørre. Jeg ville lage en litt grov deig og blandet sammen 100 g havregryn med 50 g grov sammalt hvete og hadde i resten hvetemel (ca. 500 g) før jeg hadde i væsken. Når jeg starter kjøkkenmaskinen, må jeg oftest hjelpe den til å få tak i deigen med en skje, med å dytte deigmassen innover i bollen. når dette er gjort, går resten som en lek. Jeg måtte til sammen nesten ha 1 kg hvetemel før deigen ble fin. Til slutt hadde jeg i smøret og da ble deigen perfekt. Jeg la et klede over bollen og satte den til heving i en times tid.

Imens ryddet jeg opp etter meg på kjøkkenet og satte på en oppvaskmaskin. Der satte jeg bl.a. inn nisteboksen til samboeren min. Han har vært hjemme fra jobb i dag pga. en form for matforgiftning det siste døgnet. Når han kom hjem fra jobb i går, var han kvalm og fra 19.00 og de neste 7 timene var han hyppig på do både foran og bak. Jeg hadde vondt av ham. I dag var han hjemme fra jobb. Det tror jeg var lurt, for kroppen var igjennom en påkjenning rent fysisk og trengte nok et døgn på å komme seg ovenpå igjen. Jeg spurte ham om han hadde spist noe den dagen og han sa han hadde spist et ostekakestykke. Han hadde selv tenkt litt gjennom dagen og han sa at som nistepakke, hadde han smurt seg to brødskiver med kyllingpålegg på ikke-frossne brødskiver. Han mente det kanskje kunne være dette, noe jeg egentlig ikke ser bort ifra. Da jeg satte matboksen i oppvaskmaskinen, luktet jeg inni den og jeg syntes ikke den luktet friskt.

Etter en time hadde deigen hevet seg fint. Overraskende fint til mine deiger med tørrgjær å gjøre! Det var en god deig å jobbe med og jeg kjevlet den ut til et ganske tynt og stort rektangel som jeg smurte utover 5 dl vaniljekrem på og strødde utover 200 g Non-Stop. Jeg brukte mer av både vaniljekrem og Non-Stop fordi jeg hadde hatt i ett egg og brukt 250 g mer hvetemel i oppskriften. Jeg fikk ikke Non-Stopene så mye utover som jeg kanskje burde, men det fikk duge. Jeg rullet leiven sammen og skar den opp i skiver. Jeg fant frem en og en stor muffinsform og skar opp en og en skive. På den måten holdt jeg mer kontakt med hver skive jeg skar og hvordan den så ut rett etter at den var skåret opp og ville komme til å se ut i muffinsformen. Det tok litt mer tid enn om jeg hadde skåret opp hele rullen med en gang, som kanskje seende ville ha gjort, men for meg var det viktigere å ha kontroll. Det ble mindre gris enn jeg hadde forestilt meg. Jeg satte muffinsformene på brett og satte brettene til heving i ca. én time. Det stod ikke noe i oppskriften om at bollene skulle pensles, men av gammel tro vane penslet jeg dem med et sammenvispet egg. Jeg stekte de midt i ovnen på 220 gr. i 15 minutter. Det var akkurat passelig tid. Da hadde de "flatet ut" nokså mye.

Nøkkelord:

Fruktsalat og laks i form

I dag ventet jeg mine snille svigerforeldre på besøk. Jeg startet dagen tidlig og allerede før hanen gol kl. 9.00, var jeg ferdig både med oppvasken og med å kutte opp frukt til en deilig fruktsalat hvor jeg både hadde i pære, eple, druer, appelsin, kiwi, ananas, melon og med rosiner i bunn som kunne suge til seg alle saftene av all fruktsaften. Jeg hadde over litt appelsinjuice for å unngå at fruktkjøttet skulle bli misfarget. Siden min svigermor reagerer med kløe i halsen av skallet fra eple og pære, skrelte jeg disse.

Til middag i dag, serverte jeg laks og grønnsaker i ovn, men jeg hadde økt grønnsakene betraktelig mer enn hva det står oppgitt i oppskriften.
Jeg hadde i to paprikaer, fire middels store gulrøtter og to squash, en boks perletomater, en halv purre og ca. 800 g laks. Så og si alt ble spist opp. I tillegg serverte jeg poteter med holandaisesaus inntil.

Litt senere, når middagen hadde fått tid til å synke litt, hadde vi fått plass til å smake på sjokoladepuddingen jeg laget i går. Det var en "voksen" og mektig dessert, men jeg syntes den smakte godt, men jeg måtte spise den lille porsjonen i tre omganger. Mørk sjokolade blir for mektig i for store mengder for meg.

Nøkkelord:

Sjokoladepudding til mine svigerforeldre

I morgen får vi besøk av svigermor og svigerfar. Jeg gleder meg veldig til det. Jeg ønsker å gjøre litt ekstra stas på besøket og vil servere en luksusdessert - den franske sjokoladepuddingen pots au de chocolat. På tirsdag forsøkte jeg meg på sitronpuddingen pots au de citron, men denne ble ikke helt vellykket. Den ble kanskje stekt litt mye og jeg synes, som med mange desserter som inneholder sitronskall, at jeg kjenner sitronskallbitene i desserten. Jeg har mer tro på denne sjokoladepuddingen, selv om det er litt "gambling" å skulle servere en dessert for første gang til et besøk, men jeg er sikker på at mine svigerforeldre tar det med et smil om den ikke skulle være etendes også. Det jeg er litt mer usikker på, er om den er etendes for min del. Dette er en litt "voksen dessert" som både inneholder mørk sjokolade og likør - og jeg er ikke glad i noen av delene. Men jeg skal la den få et ærlig forsøk. Når samboeren min smakte på sjokoladeblandingen han hadde i formene, mente han at "den har potensiale" hos sine foreldre. Det gjenstår å se i morgen.

Jeg startet med å skille to egg. Jeg gjør dette nå med å løfte ut eggeplommen fra eggehviten med hendene. Det fungerer veldig fint og er raskt gjort. Det er det beste alternativet jeg har i mangel av et godt hjelpemiddel til formålet. Jeg hadde i 40 g brunt sukker og rørte dette sammen. Samboeren min var behjelpelig med å splitte opp en vaniljestang og skrape ut frøene og ha det i en kjele. Jeg hadde i 3 dl matfløte og 1/2 dl kremfløte. Jeg varmet dette opp til kokepunktet og hadde i sjokoladen og kakaoen. Igjen varmet jeg det opp til kokepunktet og samboeren min helte det i en tynn stråle i eggeblandingen mens jeg rørte hele tiden. Vi silte dette i en ny bolle for å fjerne ev. eggeklumper. Samboeren min var godt i gang med å helle sjokoladeblandingen i formene da jeg kom på - likøren... Han helte tilbake sjokoladeblandingen i bollen igjen og jeg tok formene for å skylde de. Obs, jeg mistet en på gulvet og det ble sjokoladeprikker utover hele gulvet. Jeg skyldte de og tørket de godt. Samboeren min blandet i 1,5 ss Grann Marnier med appelsinsmak. Han hadde satt inn en ildfast form med vann i ovnen som var stilt inn på 160 gr. og han satte inn formene. Vi lot dem stå i 50 minutter. Han tok formene ut av vannbadet og lot dem avkjøle seg først i romtemperatur og deretter i kjøleskapet natten over. Da får de sin kremete konsistens.

Nøkkelord:

Kransekakebaking i dag

Samboeren min laget seg eggelikør i helgen. Da satt han igjen med 5 eggehviter som jeg tenkte jeg kunne bruke til noe. Jeg tenkte på sølvkake eller franske makroner (macarons), men det ble til at jeg laget mammas gode, gamle oppskrift på kransekake. Hva smaker vel ikke bedre enn en seig og hjemmelaget kransekake? Både jeg og min mor er i hvert fall helt enige om at de kransekakene man får kjøpt på butikken hører hjemme i søppelbøtten - de kan ikke sammenlignes med den hjemmelagde.

Jeg pleier å feste mandelkvernen i kjøkkenbenken i åpningen der hvor oppvaskmaskinen står, men da jeg i går ville til å male mandlene (500 g) stod den på. Jeg tenkte jeg fikk gå inn på kontoret å gjøre noe annet - og nettopp på kontoret... Jeg kunne jo feste mandelkvernen fast i kontorpulten min. Det fungerte utmerket og det blir nok ikke siste gang jeg gjør det. Jeg har et stort skrivebord som også er solid. Jeg gikk tilbake til kjøkkenet og fant den største bakebollen min. Jeg synes det er greit å ha stor plass å jobbe på når jeg skal kna inn eggehvitene. Jeg hadde i en eske melis (dvs. 500 g) og blandet det godt sammen med de malte mandlene. jeg hadde i en del av eggehvitene og knadde det inn. Det er et litt tungt arbeid synes jeg. Det er viktig å kna godt nok for å få eggehvitene godt nok jobbet inn i deigen. Fra jeg var ganske liten, var jeg med min mor og laget kransekakedeig og jeg lærte derfor tidlig hvilken konsistens den skulle ha. Det er jeg takknemlig for i dag. Etter ca. 20-25 minutter kunne jeg si meg fornøyd. Da vil jeg tro jeg hadde brukt ca. 3 1/2 eggehvite. Jeg pakket deigen inn i to brødposeer, for å være sikker på at det var tett, og lot den ligge natten over i kjøleskap.

I dag da assistenten min kom rundt 12.00-tiden, hadde jeg funnet frem kransekakeformene. Jeg engasjerte samboeren min i en leteaksjon kvelden før og sendte ham ned i boden mens de hele tiden lå i skuffen hvor jeg har bl.a. pannekakejern og vaffeljern. Jeg smurte formene godt med smør og trillet ut fingertykke pølser. Jeg fikk hjelp av assistenten min til å plassere pølsene i formene. Jeg synes det virker som et vanskelig prosjekt som blind å skulle ha oversikt over hvilken lengde som passer til hvilken ring og hvilke ringer som er ledige. Det er slike ting man har assistent til! I oppskriften til min mor står det at kransekakeringene skal stekes på 180 gr. i 10-12 minutter til de såvidt har fått litt farge. Da jeg hadde stekt mine i 11 minutter hadde de fått en svak farge. Jeg ringte opp min mor på Facetime og hun mente de så perfekte ut. De ble også perfekte - de ble litt seige og ikke harde slik de lett kan bli om de stekes litt for mye. Når De hadde lunket seg litt, klarte vi å få de ut av formene ved hjelp av en kniv. Der hadde assistenten min den beste teknikken.

Samboeren min skal på et møte på jobben som de har fast en gang i måneden og i desember serveres det alltid da pepperkaker og gløgg. Det er jo ganske kjedelig i lengden... Han spurte meg om jeg kunne bake noen litt andre julekaker. Jeg tenkte at han kunne få med seg noen av disse kransekakene med seg på møtet. Jeg fryser de ned og når de da tas opp, blir de ordentlig seige og gode.

Nøkkelord:

Sjokoladekjeks og brød i dag

I dag har det vært en aktiv dag på kjøkkenet! Jeg startet tidlig med å lage sjokoladedrømmer (eller sjokoladekjeks som jeg velger å kalle de). Denne gangen valgte jeg å studere fremgangsmåten jeg brukte første gang jeg laget disse og jeg merket meg at for det første pisket jeg inn oljen i en tynn stråle og for det andre knadde jeg inn melet for hånd og resultatet ble sprø kjeks som smulet minimalt. Det ville jeg prøve å gjenta. Jeg bestemte meg for at om jeg ikke lykkes denne gangen, kom jeg til å gi opp søken om å få det beste resultatet. Jeg fulgte den samme fremgangsmåten som for fire uker siden; pisket romtemperert smør og sukker, hadde i olje, hornsalt, vaniljesukker, kakao og knadde inn hvetemel. Jeg hadde i 1,5 dl hvetemel mer enn det stod i oppskriften før jeg syntes jeg fikk en god konsistens på deigen. Ja, jeg valgte til og med å gjøre samme feil under stekingen som for fire uker siden, dvs. å steke kjeksene på 180 gr. i 15 minutter istedenfor 150 gr. i 20 minutter. Resultatet ble av de bedre! Jeg fikk en full, liten kakeboks med sprø sjokoladekjeks. Sjokoladekjeksene ble godkjent av min samboer.

På morgenen i dag hadde jeg laget en halv porsjon av frø og korn til Sissels grovbrød. Jeg målte opp havrekli, linfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner, havregryn, grovt hvetemel og grovt rugmel. I tillegg har jeg også litt sesamfrø i deigen. Jeg lot dette stå i nærmere 12 timer å godgjøre seg. Jeg varmet opp kun 1 dl vann (siden det er halv porsjon) og hadde i litt honning. Smuldret i litt gjær og hadde i væsken over i bakebollen. Hadde i mer hvetemel og kjørte kjøkkenmaskinen til en smidig deig. Jeg satte den til heving på baderomsgulvet, siden det er lunt der, i halvannen time. Jeg hadde deigen på bakebordet og knadde den lett og delte den i to. Hadde den i to smurte brødformer. Jeg stakk en gaffel noen ganger ned i hver form for å unngå at brødet sprekker på toppen og penslet det med vann. Deretter satte jeg de inn nederst i kald ovn som jeg stilte inn på 50 gr. i først 30 minutter. Deretter stilte jeg den inn på 220 gr. og lot de stå der i ytterligere 45 minutter. Jeg tok dem ut av formene og etterstekte de på 200 gr. i 10 minutter for å få bort fuktigheten i brødene.

Nøkkelord:

Sitronpudding i vannbad

Til helgen kommer svigermor og svigerfar på besøk. Jeg ser frem til et hyggelig besøk. Om de kommer seg over Haukelifjell på formiddagen vil jeg servere de laks med grønnsaker i ovn, hvor jeg bruker en god del mer grønnsaker enn det står i oppskriften, servert med poteter inntil. I dag har jeg forsøkt å lage den franske sitronpuddingen pots de au citron som jeg tenker å servere til dessert. Jeg har også tenkt litt på pots de au chocolat som er samme, bare at sitronen er byttet ut med sjokolade.

Jeg fikk litt hjelp av samboeren min til et par ting i denne oppskriften. Han hjalp meg med å dele vaniljestangen og skrape ut frøene ut av den. Jeg skilte eggene og vispet sammen sukker og egg. Jeg raspet skallet av sitronen og presset saften ut av den og blandet dette inn i eggeplommene og sukkeret. Jeg varmet opp fløten med vaniljestangen til kokepunktet og lot det trekke i noen minutter mens jeg ryddet opp på kjøkkenet etter meg. Samboeren min fisket opp vaniljestangen og helte den varme fløten i en stråle over i eggeblandingen mens jeg vispet hele tiden. Han helte blandingen over i former og satte dem inn i forvarmet ovn hvor jeg også hadde satt inn en ildfast form med oppmålt vann som dekket porsjonsformene ca. halvveis opp. Der lot jeg de stå i ca. 55 minutter. Jeg tok dem ut av vannbadet og lot de avkjøres i romtemperatur før jeg lot de stå i kjøleskapet natten over. Det er viktig for at de skal få den kremete konsistensen.

Nøkkelord:

Boller med hvit sjokoladefyll

I går kveld ville jeg bake safransnurrer med hvit sjokolade til assistenten min, men mine snurrer var uten safran. Mange hevder at safran utgjør mye for smaken, men enten er min gane underutviklet eller noen må overdriver, for jeg merker ikke stort til om man bruker safran, gurkemeie, saflor eller ingenting i deigen.

Jeg målte opp 3,5 dl melk og hadde i sukker og egg i. Jeg hadde også i kardemomme. Jeg bruker aldri teskje når jeg måler i kardemommen, men har det i hånden og måler opp sånn omtrentlig. Det har hittil aldri slått feil. Jeg varmet dette opp til fingervarmt og smuldret i gjæren. I det tørre valgte jeg å ha i 100 g havregryn (eller 2,5 dl) fordi jeg synes det gir litt ekstra luft i gjærdeigen. Jeg hadde ikke i salt fordi jeg ikke synes det er nødvendig i søt gjærbakst. Jeg blandet i 3-4 dl hvetemel og hadde i det våte og startet kjøkkenmaskinen. Jeg måtte hjelpe kjøkkenmaskinen med å få tak i alt med en skje, men når det var gjort, var den godt i gang. Deigen ble fin når jeg hadde hatt i 13 dl hvetemel i tillegg til havregrynene, men etter at jeg hadde hatt i smøret, måtte jeg ha i 2 dl hvetemel til før jeg så meg fornøyd. Jeg lot deigen heve seg lenge og vel i hele to timer.

Imens ryddet jeg på kjøkkenet og satte på en oppvaskmaskin og gjorde klar fyllet: Jeg hadde lagt den hvite sjokoladen i kjøleskapet og tatt smøret ut på kjøkkenbenken. For å få denne oppskriften til å lykkes, ser jeg nytten av å lese igjennom hele oppskriften før jeg begynner. Det er lett å tenke, når man har bakt mye gjærbakst, at "dette går av seg selv", men hver gjærbakst har faktisk sin egen fremgangsmåte og særlig når den har fyll. Jeg hadde delt opp den hvite sjokoladen i halvstore biter og hadde den i hurtighakkeren, men jeg hadde tydeligvis ikke delt den i små nok biter, for der røyk hurtighakkeren. Jeg tok resten for hånd. Det tok meg en halv times tid. Jeg rørte sukker og smør lett sammen og hadde i sjokoladebitene. Jeg delte deigen i to og kjevlet den første delen ut til et rektangel og smurte halvparten av fyllet ut på halve leiven og rullet den sammen. Jeg delte dem opp i ca. 2 cm tykke skiver og la dem i store muffinsformer og lot dem etterheve i 30 minutter. Jeg kjevlet ut den andre leiven og skulle smøre utover fyllet. Da oppdaget jeg en blindetabbe; jeg hadde altfor lite fyll igjen! Jeg tenkte ikke at jeg kunne trille helt vanlige boller av den siste leiven, men kastet den og det lille fyllet som var igjen. Jeg stekte bollene på 210 gr. i 11 minutter. De hadde kanskje en litt sterk smak av smør, men ellers smakte de greit nok.

Nøkkelord:

Tre middager

På fredag (19. oktober) var det en middagsrett som vi hadde mye på middagsbordet de første årene jeg og samboeren min var sammen; pølsegrateng med makaroni i tomatsaus. Jeg delte opp paprikane raskt i Nizer Dizer og pølserbiter mens makaronien kokte. Istedenfor å bruke hemetisert ananas, brukte jeg en fersk, halv, liten ananas som jeg delte i biter. Jeg kokte opp tomatsuppe med 6 dl vann og blandet i alle de øvrige ingrediensene. Jeg hadde over ost. Jeg hadde glemt å kjøpe tomat, men jeg hadde én tomat liggende i kjøleskapet som jeg delte i tynne skiver og hadde over på toppen. Jeg stekte den ved 200 gr. i 20 minutter. Mens vi spiste, kom jeg på - jeg hadde glemt å krydre den med pepper og salt. Det var kanskje ikke rart til at den smakte litt lite?

På lørdag hadde vi quesedillas med kylling, hvor jeg delte opp to kyllingfileter i små biter og en halv boks med perletomater og en liten paprika i små biter. Vi stekte fyllet mellom to lefser i et quesedillasjern. Jeg ønsker meg et nytt jern til jul. Vi hadde rester av dette til og med i går.

I dag hadde vi noe som er svært lenge siden jeg selv har laget, men som vi fikk servert da vi besøkte min søster for 5-6 uker siden, og som jeg synes var veldig godt, nemlig Tandori kyllinggryte fra Toro. Da kuttet jeg opp 4 kyllingfileter og stekte disse. Jeg blandet ut ett beger crème fraîche med 4,5 dl vann og lot kyllingen småputre i 5 minutter. Det er ikke ofte vi har slik halvfabrikata, men jeg må jo innrømme at smaken egentlig er veldig god.

Nøkkelord:

Forsøk på å gjenta suksessen - sjokoladedrømmer

I dag ville jeg forsøke å gjenta suksessen for litt mer enn en uke sidensjokoladedrømmer (sjokoladekjeks som jeg velger å kalle de) . Jeg laget bare halv porsjon, for da jeg lagde de for andre gang ble de voldsomt smulete. Jeg tror kanskje de ble slik fordi jeg glemte å ha i oljen mens jeg pisket sukker og smør.

Jeg hadde i ca. 50 g smør og 1,5 dl sukker. Jeg hadde i 1 dl vanlig sukker og 1/2 dl vaniljesukker. Når dette hadde pisket seg, hadde jeg i oljen. Jeg hadde i oljen litt og litt ved å bruke en spiseskje for å ha kontroll på hvor mye jeg hadde i om gangen. Jeg hadde deretter i kakao og hornsalt. Til slutt hadde jeg i hvetemel. Der glemte jeg meg litt og hadde i litt mer mel enn hva jeg egentlig skulle ha når jeg laget halv porsjon. Likevel synes jeg at deigen fikk samme konsistens som første gang jeg laget disse, dvs. litt tørre, men akkurat nok fuktige til å trille kuler. Jeg valgte å gjøre samme feil under stekingen som første gang, dvs. på 180 gr. i 15 minutter (istedenfor på 150 gr. i 20 minutter).

Nøkkelord:

Sider

Abonner på RSS - Bloggen til Lise